NavMenu

Još jedan mamac za turiste u Trebinju - Pri kraju obnova jedinstvenog golubarnika u BiH

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 29.04.2013. 12:34
Komentari
Podeli

Završeni su vanjski radovi na starom austrougarskom golubarniku u Trebinju, jedinstvenom objektu ovakve vrste sačuvanom u BiH.

Rekonstrukcija je dio širega projekta kojim je, osim golubarnika kao dijela kompleksa Muzeja Hercegovine, obuhvaćen i toranj svetoga Mihajla, a sve će se raditi u svrhu promocije turizma i projekta "Staza vina i okusa".

Veseljka Salatić, direkotr Muzeja Hercegovine, kaže da projekat provodi italijanska organizacija "Oksfam", koja je "Stazom vina i okusa" zamislila da spoji Hercegovačku i Dubrovačko-neretvansku regiju, a golubarnik i toranj su zamišljeni kao punktovi staze, gdje bi se turisti zaustavljali, kupovali suvenire i probali hercegovačka jela i sa tornja razgledali grad.

Većinu sredstava, prema ranije potpisanom ugovoru, finansira Ministarstvo inostranih poslova Italije, koje je planiralo 120.000 KM za ovaj projekat, dok je 30.000 KM uložio grad Trebinje.

Predviđeno je da se u oba objekta prodaju svi raspoloživi autohtoni proizvodi ovog kraja, od vina i rakije, preko sira i hercegovačkog meda te kućnih radinosti i suvenira.

O tornju se ne zna mnogo, osim da je visok 18 metara i da, i pored impozantne građevine muzeja, dominira okolinom Staroga grada, te da je, zahvaljujući svojoj monumentalnosti, u krugu muzejskog dvorišta, zajedno sa golubarnikom, idealno mjesto za prezentacije starih jela i pića.

Za golubarnik se, međutim, pouzdano zna da je, zajedno sa zgradom muzeja, koja je sagrađena kao kasarna austrougarske vojske, građen namjenski za smještaj golubova pismonoša.

Ti objekti će uskoro djelovati još impozantnije, jer se izvode i radovi na rekonstrukciji fasade same muzejske zgrade, na kojoj su zamijenjeni i svi otvori, a cjelokupan projekat finansira Ministarstvo prosvjete i kulture RS sa 150.000 KM i UNESCO sa oko 90.000 KM.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.