NavMenu

Počinje oslikavanje unutrašnjosti Sabornog hrama u Trebinju - Radovi će trajati do kraja 2013.

Izvor: Glas Srpske Ponedjeljak, 29.04.2013. 09:37
Komentari
Podeli

U Sabornom hramu u Trebinju danas će početi izrada novog ikonostasa i oslikavanje unutrašnjosti crkve, a radovi će biti završeni do kraja godine, rekao je Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije.

Vladika Grigirije je tokom, svete arhijerejske liturgije povodom praznika Cvijeti, rekao da su obezbijeđena sredstva za radove i da će Saborni hram i vjernici koji se u velikom broju okupljaju u ovoj bogomolji dobiti "lijep ikonostas koji će im biti na ponos".

Starješina Sabornog hrama i akademski vajar Stevan Kovačević rekao je da će živopis raditi živopisac Aleksandar Živadinović iz Beograda, sa pomoćnicima koji su ranije slikali Uspenje u hramu, dok će za ikonostas biti zadužen otac Kovačević, zajedno sa akademskim slikarom Danilom Stanimirovićem.

On je istakao da su dobri ljudi finasijski pomogli oslikavanje unutrašnjosti hrama i da je obezbijeđeno 30.000 EUR za 300 metra kvadratna, te da će sredstva za hram pristizati na svaka tri mjeseca.

Saborni hram Svetog Preobraženja Gospodnjeg građen je od 1888. do 1908. godine i nalazi se u centru Trebinja.

Hram je detaljno renoviran 1957. godine i 2008. godine, kada je pozlaćeni krst podignut na 38 metara visoki zvonik.

Prilikom renoviranja uklonjen je stari ikonostas, urađen novi pod, a u dvorištu je uređen park sa jezercetom, mostom i sa sadržajima za najmlađe.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.