Izvor: Tanjug | Petak, 26.04.2013.| 16:06
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Banje iz BiH i Srbije u zajedničkom programu zdravstvenog turizma - Vrijednost projekta više od 450.000 EUR

Banja "Kiseljak"

U Užicu je u petak (26. april 2013. godine) potpisan sporazum o partnerstvu Turističke organizacije regije Zapadna Srbija i Fondacije lokalne demokratije iz Sarajeva, koje su nosioci projekta prekogranične saradnje "Razvoj i promocija zdravstvenog turizma u prekograničnom programu Srbija-Bosna i Hercegovina - CROS SPA".

Ukupna vrijednost projekta je 452.152 EUR i finansira se iz fondova EU.

Direktor Turističke organizacije regije Zapadna Srbija Miroslav Rađen istakao je da je cilj projekta jačanje regionalne saradnje i održivi ekonomski razvoj pograničnog područja kroz uspostavljanje zajedničke integrisane ponude zdravstvenog turizma.

- Zdravstveni turizam je najperspektivniji turistički proizvod koji je prošle godine ostvario prihod na svetskom nivou od 60 mlrd USD. Zlatiborski okrug ima već razvijen ovaj vid turizma na Zlatiboru, Zlataru i u Pribojskoj banji. Pored ovih afirmisanih, želimo i da propagiramo manje poznate lokalitete kao što su Visočka, Staparska i Raška banja- kazao je Rađen.

Dok će u Srbiji projektom biti obuhvaćene vazdušne banje, u BiH, prema riječima izvršne direktorke Fondacije lokalne demokratije Jasmine Mujezinović, akcenat će biti na četri banje poznate po termalnim vodama - Ilidža, Fojnica, Kiseljak i Akvaterm.

- Realizacijom projekta će se kraz razvoj i plasman novog zajedničkog proizvoda zdravstvenog turizma unaprijediti ponuda u prekograničnom području kroz širenje asortimana turističkih proizvoda koji promovišu zdrav život. Cilj nam je da taj zajednički zdravstveni program plasiramo i u zemlje regiona i Evropske unije- kazala je Mujezinovićeva.

Partneri na projektu su regionalne razvojne agencije "Zlatibor" iz Užica i "Serda" iz Sarajeva.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.