Izvor: Tanjug | Petak, 26.04.2013.| 15:08
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Mladi biznismeni osnivaju klub potrošača BiH dijaspore

Grupa mladih biznismena iz Bosne i Hercegovine pokrenula je DijasporaCard projekat kojim želi da kupovnu snagu dijaspore kanališe u jedinstvenu kategoriju, kako bi članovi-korisnici DijasporaCard kartica ostvarivali popuste prilikom kupovine robe i usluga u BiH, tokom cijele godine.

U zavisnosti od kompanija-partnera projekta u BiH, vlasnici DijasporaCard kartice moći će da kupuju uz popust, od 5 do 60%, neograničeni broj puta tokom čitave godine, prenosi Fena. S druge strane, odabrane BH kompanije će imati osiguranu bazu premium kupaca iz dijaspore. Osim članova dijaspore, ovaj projekat je prilika i za firme u BiH kojima je ciljna grupa dijaspora, jer pristupanjem projektu stiču bitnu konkurentsku prednost.

Bosanskohercegovačka dijaspora pokretač je ekonomije ove zemlje. Prema zvaničnim podacima, doznake iz dijaspore svake godine iznose oko 2 mlrd USD.

Osim zvaničnih tokova, procjenjuje se da neslužbenim kanalima dijaspora u BiH unosi dodatnih 1,5 mlrd USD.
Doznake dijaspore čine 20% BDP-a BiH, a u nelikvidnoj ekonomiji gde se većina transakcija između kompanija rešava kompenzacijama, odnosno razmenom robe, novac koji dijaspora šalje, kao i novac koji dijaspora troši tokom posjeta BiH, dobija još veći značaj.

DijasporaCard kartice biće dostupne za članove BH dijaspore putem stranice www.dijasporacard.com.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.