NavMenu

"Vrt uživanja" na Bijenalu u Veneciji - Izložba bnjalučkog akademskog slikara Mladena Miljanovića biće otvorena 30. maja 2013.

Izvor: Glas Srpske Petak, 26.04.2013. 10:57
Komentari
Podeli

Mladen MiljanovićMladen Miljanović

Izložba "Vrt uživanja" sa kojom ću predstaviti BiH na 55. venecijanskom bijenalu pozicionira nešto drugačije viđenje društva u kojem živimo, rekao je za "Glas Srpske" banjalučki akademski slikar Mladen Miljanović koji će predstavljati BiH na Venecijanskom bijenalu od 1. juna do 23. novembra. Na Bijenalu će se BiH pojaviti prvi put poslije deset godina, a Miljanović je prvi predstavnik iz Banjaluke.

Pripreme za odlazak privode se kraju, a umjetnička djela biće transportovana 15. maja za Italiju. Miljanović će imati petnaest dana da radove zajedno sa stručnjacima iz Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske postavi u Paviljonu.

Miljanovićeva izložba biće otvorena 30. maja u 20 i 30 časova.

- Ono što je bitno reći za ovaj koncept koji će biti predstavljen na otvaranju BiH Paviljona jeste strategija jednog obrnutog procesa prikazivanja kulture i umjetnika koji dolaze sa ovog prostora - rekao je Miljanović.

Objašnjava da su domaći umjetnici često u svojim radovima prikazivali teške socijalne priče i situacije.

- Ova izložba već samim svojim nazivom, "Vrt uživanja", pozicionira nešto drugačije viđenje. Prva reakcija koju smo dobili jeste "Ma kakvo uživanje, zar ima u BiH nekog uživanja?". Upravo zbog takvog mišljenja kreiran je identitet društva patnje, što nije u potpunosti tačno. Mislim da mi uživamo jednako onoliko koliko patimo, možda čak i više - naglasio je Miljanović.

Inicijativu za zvanično učešće BiH na ovoj velikoj, značajnoj i tradicionalnoj manifestaciji pokrenuo je Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske. Ponuđeni model Muzeja savremene umjetnosti RS prihvatilo je Ministarstvo civilnih poslova BiH, uz saglasnost nadležnih resornih ministarstava Republike Srpske i FBiH.

- Paviljon se bavi idejom želja i nečega što ima svoj pluralizam i definiše ljepotu različitosti. Ljepota nečega je u jednom vrtu, a ne u jednom cvijetu. Takođe, ljepota je u različitim oblicima flore koja se nalazi u njemu i to se generalno identifikuje i sa različitim kulturama koje žive na ovim prostorima - rekao je Miljanović.

Kaže da se Paviljon bavi društvenim aspektom, ali ne samo na kritički i političan način nego na afirmativan, gdje se secira pitanje želja i različitosti.

Priznaje da je odlazak na Bijenale velika odgovornost.

- Odlazim u Veneciju sa željom da na što bolji način predstavim sredinu iz koje dolazim. Svi očekuju da će to biti spektakl. Neće. To je izložba kao svaka druga, Muzej i ja smo dali sve od sebe da to bude najbolje što je moguće i dobili smo rezultate bolje nego što smo očekivali. To neće biti najbolji paviljon, ali neće biti ni najgori. Bitno je da odlazimo u Veneciju sa osjećajem zadovoljstva i iskreno se nadam da će svi biti ponosni na taj paviljon - smatra Miljanović.

Radovi će biti postavljeni u "Palaco Malipiero", na San Marko ostrvu, odmah pored kanala Grande.

- Motive za radove sam pronalazio svuda i kao gotove stvari (readdž-made) uzimao iz stvarnosti, te ih samo kolažirao na poznati triptih renesansnog slikara Hijeronimusa Boša. Riječ je o triptihu koji ima gotovo identičan naziv kao paviljon BiH - rekao je Miljanović.

Lupa kritike

- Na Bijenale idem sa osjećajem pripadanja internacionalnoj sceni savremene umjetnosti. Tamo ću sresti svoje prijatelje koji isto tako predstavljaju svoje države. Željeli priznati ili ne, Bijenale je nešto čime valorizujemo svoj rad, ali ga i stavljamo pod lupu kritike i publike, jer tamo zaista dolaze ljudi koji vrlo lako čitaju savremenu umjetnost - kaže Mladen Miljanović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.