NavMenu

U Beogradu počela izgradnja prve javne banke matičnih ćelija

Izvor: Danas Četvrtak, 25.04.2013. 15:41
Komentari
Podeli

U okviru Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije "Dr Vukan Čupić" u Novom Beogradu, počela je da se gradi, dugo najavljivana, prva javna porodična banka krvotvornih matičnih ćelija u Srbiji. Ova banka, koja će imati nacionalni značaj, samo je dio velikog projekta "Obezbeđivanje uslova za transplantaciju matičnih ćelija hematopoeze kod dece u Srbiji" koji se od 2008. godine finasira iz budžeta države.

- Započeta je prva faza gradnje, jer nisu obezbeđena sva potrebna sredstva odjednom, a kada će biti završena zavisi od raspoloživih sredstava u budžetu. Ukupna vrednost projekta: planovi, dozvole, gradnja i opremanje je oko 1,3 mil EUR. Sredstva koja su do sada dobijena upotrebljena su za nabavku opreme neophodne da se svi oblici transplantacije rade u Srbiji, potrebne dozvole, plaćanje taksi, izradu projekta i prvu fazu gradnje - rekla je Dragana Vujić, načelnica Odeljenja za transplantaciju kostne srži sa laboratorijom za kriobiologiju i koordinator Projekta i transplantacionog tima Instituta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Derventa umjesto Prnjavora - Njemački div pokreće proizvodnju početkom naredne godine, u planu zapošljavanje do 1.000 ljudi

Njemačka kompanija Mubea, jedan od svjetskih lidera u proizvodnji komponenti za automobilsku industriju, priprema pokretanje proizvodnje u Bosni i Hercegovini, tačnije u Derventi. Ovu informaciju je ekskluzivno za BiznisInfo.ba potvrdio Christian Carius, direktor korporativnog razvoja i poslova s vladom u ovom njemačkom gigantu. Podsjećanja radi, riječ o je kompaniji za koju se ranije govorilo da će otvoriti proizvodni pogon u Prnjavoru.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.