NavMenu

Krov nad glavom za oko 400 porodica - Javni poziv za pomoć izbjeglicama za rekonstrukciju stambenih jedinica po sistemu "ključ u ruke" otvoren do 7. maja 2013.

Izvor: Glas Srpske Četvrtak, 25.04.2013. 12:16
Komentari
Podeli

Oko 460 izbjegličkih porodica iz BiH, Hrvatske, Crne Gore i Srbije uskoro mogu očekivati krov nad glavom, a za njihovo stambeno zbrinjavanje namijenjeno je 8,7 mil EUR.

Prvi projekti za rješavanje stambenog pitanja izbjeglica, koji su dogovoreni na donatorskoj konferenciji koja je 24. aprila 2012. godine održana u Sarajevu, odobreni su na godišnjicu uspostavljanja Regionalnog stambenog programa.

Dostupna stambena rješenja odnose se na izgradnju stambenih zgrada, montažnih kuća i nabavku građevinskog materijala za renoviranje postojećih kuća.

Rok za podnošenje prijava na javni poziv za pomoć izbjeglicama i rekonstrukciju stambenih jedinica po principu "ključ u ruke" u BiH ističe 7. maja ove godine.

Javni poziv za pomoć izbjeglicama u regionu za rekonstrukciju stambenih jedinica po sistemu "ključ u ruke" objavilo je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a u okviru Regionalnog stambenog programa u okviru kojeg bi trebalo da bude zbrinuto oko 74.000 izbjeglica u periodu od pet godina.

U Program su uključene BiH, Hrvatska, Srbija i Crna Gora, a pomažu im donatori i međunarodni partneri, uključujući i Evropsku uniju, Savjet Evropske banke za razvoj, UNHCR, OEBS i SAD.

Pomoćnik ministra za izbjeglice i raseljena lica RS Drago Vuleta rekao je da je na ovaj poziv do sada stiglo oko 3.300 zahtjeva iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore za povratak u BiH.

On je naglasio da su za prvi projekat već obišli korisnike.

- U prvoj fazi biće rješavan problem 20 porodica iz Hrvatske koje su već počele nešto da grade na objektima, a za ostale će biti raspisan i drugi javni poziv, osim ovog koji je raspisalo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH - rekao je Vuleta.

Prema njegovim riječima, do kraja godine operativno bi trebalo da bude raspoloživo i oko 30 mil EUR pomoći za BiH.

- U pripremi su konačni kriterijumi za raspodjelu novca, a koji će biti definisani na sastancima koji bi trebalo da budu održani 29. i 30. aprila. Sastancima bi trebalo da prisustvuju i predstavnici Razvojne banke Savjeta Evrope - rekao je Vuleta.

Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je da je Regionalni program dobar primjer kako da bude riješeno pitanje izbjeglica i raseljenih lica.

- Raduje me što će izgradnja i rehabilitacija prvih kuća sada početi i što će prve porodice uskoro moći da se usele u svoje nove i bolje domove - rekao je File, objavljeno je na internet stranici Programa.

Guverner Savjeta Evropske banke za razvoj Rolf Vencel, koja rukovodi Regionalnim programom, kazao da je da će se nastaviti sa pomoći obezbjeđivanju uslova stanovanja za raseljene.

Na donatorskoj konferenciji u Sarajevu, koja je održana 24. aprila 2012. godine, prikupljeno je oko 300 mil EUR za stambeno zbrinjavanje izbjeglica. Najveći iznos je putem IPA fondova obezbijedila Evropska unija i to 230 mil EUR. EU i SAD su obećali da će u idućih pet godina obezbijediti još 200 mil EUR.

Iz Fonda od ukupno 583 mil EUR, Srbija bi trebalo da dobije 335,2 mil EUR, Hrvatska 119,7 mil EUR, BiH 101 mil EUR i Crna Gora 27,7 mil EUR.

Uslovi konkursa

Uslov za dodjelu pomoći je da izbjeglo lice iz BiH boravi u zemljama u regionu, da je na osnovu dobrovoljne odluke izabralo da se vrati u BiH, kao i da je utvrđeno da je osoba vlasnik objekta koji se obnavlja.

Prijave na konkurs podnose se na obrascu sa izjavom, a koji je dostupan na sajtu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH. Ovaj obrazac može se podići i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji, kao i u Kancelariji Vlade RS u Mostaru.

Popunjen obrazac se dostavlja na adresu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH sa naznakom "Javni poziv RSP".

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet sa portala www.glassrpske.com)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Za razvoj industrije u RS do 2026. više od 350 mil KM - Skoro polovina novca biće obezbijeđena iz budžeta

Vlada Republike Srpske donijela je danas Odluku kojom se usvaja Akcioni plan za sprovođenje Strategije razvoja industrije Republike Srpske za period 2024-2026. godina, koji je izrađen je u saradnji sa nadležnim ministarstvima/institucijama Republike Srpske. Akcionim planom razrađena je okvirna dinamika realizacije mjera, projekata i aktivnosti za sprovođenje Strategije u periodu 2024. do 2026. godina, sa okvirnim finansijskim sredstvima za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.