Izvor: eKapija | Četvrtak, 25.04.2013.| 12:15

Počela kozervacija arheoloških ostataka srednjevjekovne crkve u Koluniću kod Bosanskog Petrovca - Radovi će trajati do juna 2013.

Crkva u Koluniću

Predstavnici Zavoda za zaštitu kulturnog naslijeđa USK-a, Općine Bosanski Petrovac i Srpske pravoslavne eparhije Bihaćko-petrovačke ozvaničili su početak konzervatorskih radova na lokalitetu Crkvina u Koluniću kod Bosanskog Petrovca, javlja RTV USK.

Još 2009. godine Zavod za zaštitu kulturnog naslijeđa USK-a je pokrenuo proceduru konzervacije kako bi se ostaci ove srednjovjekovne crkve sačuvali od daljeg propadanja i kako kaže direktor Zavoda, Amir Kadić, svake godine su se javnim pozivom obraćali institucijama Federacije i BIH za sufinanciranje. Zavod je novac za konzervaciju dobio tek prošle godine.

– Putem granta za 2012. Federalno ministarstvo kulture i sporta nam je za konzevaciju dodijelilo samo 10.000 KM. U tom obimu predviđeno je detaljno čišćenje objekta, uklanjanje svih nestabilnih elemenata i njihovo ukrućivanje. Uzet ćemo presjek stanja vrste kamena i vrste maltera, tako da imamo detaljan plan za izradu glavnog projekta restauracije objekta - kaže Kadić.

Punu podršku ovom projektu dao je i Zlatko Hujić, načelnik Općine Bosanski Petrovac koji je obišao ovo arheološko područje.

–Sve ono što mi budemo mogli pomoći, od dokumentacije do novca, mi ćemo u našoj lokalnoj zajednici učiniti, bez obzira koja je vjera. Mi ćemo nastaviti pomagati takve akcije jer one zbližavaju ljude - kaže Zlatko Hujić, načelnik Općine Bosanski Petrovac.

Ovo arheološko područje proglašeno je nacionalnim spomenikom Bosne i Heregovine, a čine ga srednjovjekovna crkva i nekropola sa oko pedeset stećaka. Crkva se sastoji od broda i četverokutnog oltarnog prostora, a iznad oltarnog prostora nalazi se zvonik. Sa svih strana crkve nalaze se stećci u obliku većih kamenih ploča. Poslednji konzervatorski radovi na crkvi, poduzeti su šezdesetih godina XX vijeka.

Po završetku cjelokupne konzervacije, ostaci srednjovjekovne crkve u Koluniću bit će učvršćeni i stabilizirani. Zavod će sačiniti glavni projekt revitalizacije i uputiti ga na odobrenje, te na osnovu njega za dalju provedbu projekta tražiti nova sredstva.

Izvođač radova je firma "Mramor" iz Bihaća, a rok za izvođenje radova je dva mjeseca.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.