Izvor: Glas Srpske | Četvrtak, 25.04.2013.| 10:41
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Izvozićemo samo med i ribu - U Republici Srpskoj još nisu usklađeni standardi za poljoprivredne proizvode sa zahtjevima Evropske unije

Poslije ulaska Hrvatske u Evropsku uniju iz BiH će u ovu zemlju moći da se izvozi samo med, riba i riblji proizvodi, rekao je direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba.

- Poslaćemo danas upitnik u Dablin da dođu njihovi inspektori Kancelarije za hranu i veterinarstvo (FVO) koji bi trebalo da utvrde da li BiH ispunjava uslove za izvoz u EU. Napravljen je akcioni plan za otklanjanje nedostataka kod mesa od peradi i jaja. Kada oni budu otklonjeni, poslaćemo zahtjev da inspektori FVO utvrde da li će ovi proizvodi moći da se izvoze - istakao je Kalaba.

Predstavnici poljoprivrednih proizvođača u Srpskoj su ogorčeni jer se na vrijeme nisu uskladili standardi sa zahtjevima Evropske unije.

Mljekari se još nadaju da će mlijeko ipak moći da se izvozi u Hrvatsku i EU.

- Naše mlijeko je visokog kvaliteta i sve je usklađeno sa normativima EU. Nema razloga da nam zabrane izvoz. Ukoliko se to desi, posljedice će biti katastrofalne, jer se iz BiH u Hrvatsku najviše izvozilo mlijeko - rekao je predsjednik Udruženja poljoprivrednika i mljekara RS Vladimir Usorac.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković ističe da je odavno trebalo da se radi na usaglašavanju zakonskih akata sa EU, pripremanju graničnih prelaza, klanica i prerađivačkih kapaciteta.

- Tek posljednjih nekoliko mjeseci nešto je počelo da se radi o tom pitanju i trebaće još dosta vremena da se usaglase. Nažalost, i sada smo daleko veći uvoznici stoke i poljoprivrednih proizvoda i to uveliko narušava naš unutrašnji poljoprivredni bilans. Kada nam 1. jula zabrane izvoz u Hrvatsku, stanje će biti još gore - kazao je Marinković.

(Foto: b)

Dodao je da se izvoz mora okrenuti ka ostalim zemljama članicama CEFTA sporazuma.

- Ipak, prije svega moramo se okrenuti sami sebi, pojačati kontrolu na granicama i ne dozvoliti prekomjeran uvoz za proizvode koji se kod nas proizvode - naglasio je Marinković.

Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja Mišo Maljčić je istakao da se meso i živa stoka već odavno ne izvozi u Hrvatsku zbog neusklađenih kriterijuma.

- Prasad ne možemo da izvozimo, jer se vakcinišu na svinjsku kugu. Osim toga, naše klanice nemaju izvoznički broj da mogu da izvoze u EU - kazao je Maljčić.

Prema podacima Privredne komore RS, Hrvatska se nalazi na trećem mjestu po vrijednosti izvoza iz Srpske.

- Hrvatska je na nivou BiH najznačajniji partner u CEFTA regionu. Ukupna vrijednost izvoza Republike Srpske u Hrvatsku u prošloj godini iznosila je 320.170.000 KM, ili 13,5% ukupnog izvoza Srpske - navodi se u analizi Privredne komore RS.

Sertifikat

Kalaba je istakao da su sertifikati koje izdaje Kancelarija za veterinarstvo BiH usklađeni sa evropskim standardima, tako da bi izvoz meda iz BiH u zemlje EU mogao početi odmah, ali on zavisi isključivo od proizvođača.

Direktor Sektora privrede Spoljnotrgovinske komore BiH Zdravko Marinković rekao je da je prošle godine iz BiH izvezeno meda u vrijednosti oko 17.000 KM, dok je uvoz iznosio oko 2,3 mil KM.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet sa portala www.glassrpske.com)

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.