Izvor: eKapija | Srijeda, 24.04.2013.| 15:02
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Nakon Slovenije i Njemačke i Austrija otvara vrata za radnike iz BiH

(Foto: b)

Programom "Crveno-bijela-crvena karta" Austrija otvara tržište rada za radnike iz BiH u 25 deficitarnih zanimanja, rekao je juče u Sarajevu ataše za rad i socijalna pitanja u Ambasadi Austrije u BiH Oliver Hiler.

Hiler je naveo da su deficitarna zanimanja, između ostalog, tesari, pokrivači krovova, lakireri, radnici na poljoprivrednim mašinama, bravari, tokari, vodoinstalateri, elektroinstaleteri, stolari, mašinski inženjeri i inženjeri za struju visokog napona, te njegovatelji i medicinske sestre.

On je napomenuo da nije ograničen broj radnika koji mogu naći posao u Austriji. Hiler je rekao da u Austriji trenutno radi oko 35.000 radnika iz BiH.

Direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH Adnan Delić rekao je da je Vlada Austrije prije dvije godine pokrenula program "Crveno-bijela-crvena karta" koji definiše 25 deficitarnih zanimanja na austrijskom tržištu rada.

- BiH zauzima prvo mjesto po korištenju ovog programa i do sada je 360 radnika iz BiH pronašlo posao na tržištu rada u Austriji - rekao je Delić i dodao da svi zainteresovani radnici mogu pronaći upitnik na veb stranici austrijskog Ministarstva rada prenosi RTV "Slon".

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.