Izvor: Oslobođenje | Utorak, 23.04.2013.| 15:46
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Sarajevo nije odustalo od austrijskog kredita za Opću bolnicu

(Foto: b)

Vlasti Sarajevskog kantona nisu odustale od kredita za opremanje Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš", kako se to pokušavalo predstaviti na sjednici Zastupničkog doma federalnog Parlamenta, kada je federalni ministar finansija Ante Krajina povukao odluku o ovom zaduženju, dok se ne očita Skupština KS-a. Razlog zašto kantonalni poslanici nisu htjeli glasati za kreditni sporazum između BiH i austrijske UniCredit banke, vrijedan 14.620.000 KM, jesu, kako objašnjavaju u Kantonu, nepovoljni uvjeti kredita.

Iako je za vrijeme premijerskog mandata sudjelovao u potpisivanju kreditnog sporazuma između naše zemlje i Austrije, Besim Mehmedić je najviše primjedbi imao na cijenu medicinske opreme.

- Nabavka kompjutera predviđa da za jedan damo 70.000 maraka, a za rezonancu i obuku na njoj 370.000 KM. To već imamo u Sarajevu, tvrdi Mehmedić.

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Eldan Lokmić se nada kako ugovor nije trajno odbijen, te da ga je potrebno revidirati i vratiti na Skupštinu. Poručio je kako će oprema biti nabavljena kroz redovne izvore finansiranja.

- Vjerujem da, kad se koriguju specifikacija opreme i cijene, te provede zakonom predviđena procedura, nema razloga da se taj kredit ne prihvati, kazao nam je Lokmić.

Zanimljivo je da je slično kreditno zaduženje, ali sa dvostruko većim iznosom od 14 mil EUR, predlagano za opremanje Kantonalne bolnice u Zenici, ali je Skupština Zeničko-dobojskog kantona odbila dati saglasnost za taj projekat, jer se ispostavilo da predviđena austrijska firma - dobavljač nudi preskupu opremu. Naime, ponuđena cijena držača za toaletni papir u zeničkom slučaju bila je gotovo 300 EUR, a za vješalice za kapute čak 1.000 EUR.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.