NavMenu

Hrvatski konzorcijum i "Strabag" u trci za izgradnju ulaznog terminala u Luci Ploče

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 22.04.2013. 13:59
Komentari
Podeli

Tri partnerske tvrtke "Mucić", "Viadukt" i "GK Grupa", te "Strabag", dostavili su ponude na međunarodni javni natječaj za izgradnju ulaznog terminala u pločanskoj luci, koji se gradi u sklopu projekta "Integracije trgovine i transporta u luci Ploče", u saradnji sa Svjetskom bankom koja zajmom finansira projekat, izvijestila je "Slobodna Dalmacija", a prenosi Indikator.ba

Ulazni kompleks obuhvata izgradnju poslovne zgrade površine 4.500 m2, te vanjskog i unutrašnjeg parkirališta. Tri spomenuta partnera dostavila su povoljniju ponudu, u iznosu nešto većem od 80 mil kuna s PDV-om.

Potpisivanje ugovora o izgradnji s Lučkom upravom Ploče očekuje se za otprilike mjesec dana, nakon završetka vrednovanja ponuda. Konačni pobjednik natječaja biće poznat nakon što potencijalni izvođač(i) radova priloži bankovnu garanciju i zadovolji ostale uvjete nadmetanja.

Taj lučki kompleks podrazumijeva izgradnju potpuno novog ulaza, gdje će se obavljati nadzor vozila, putnika i tereta. U poslovnoj zgradi bit će smještena pločanska carinarnica, špedicijske službe/tvrtke, policija, službe Lučke uprave i ostali subjekti nužni za normalan rad luke, a predviđeni su i restoran, banka, mjenjačnica, kafić i drugi sadržaji. U zgradi će, također, biti osiguran prostor za odmor vozača kamiona, te sanitarni sadržaji.

Projektom je predviđena i izgradnja dva parkirališta, za ulaz i izlaz kamiona i cisterni. Za razliku od sadašnjeg, neodgovarajućeg ulaza, u novom ulaznom kompleksu izgradiće se svi sadržaji potrebni za efikasan rad i funkcioniranje u luci Ploče.

Završetak novog lučkog ulaza, prema riječima Deše Rathman, direktorice Lučke uprave Ploče, očekuje se u drugoj polovini 2014. godine.

Završetkom projekta i izgradnjom bitnih infrastrukturnih i prometnih objekata te dugo očekivanoga cestovnog pristupa iz smjera Čeveljuše, kada će se, prije ulaza u luku, moći skrenuti desno i ulaziti u grad preko vijadukta "Vranjak 1", pokraj sadašnje meteorološke stanice, koja treba biti izmještena, te između trgovačkog centra "Lidl" i nove benzinske pumpe, luka i grad Ploče riješiće aktualne prometne probleme te dobiti kvalitetan spoj s Jadranskom magistralom i autocestom.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.