NavMenu

U EU Česi se najradije voze tramvajem

Izvor: bljesak.info Utorak, 26.09.2006. 15:31
Komentari
Podeli

U Evropskoj uniji Česi se najviše voze tramvajem i metroom, Francuzi vozom, a u svim zemljama "dvadesetpetorice" se ipak najčešće koristi automobil, objavio je statistički ured EU - Eurostat.

Prema podacima za 2003. godinu prosječan Čeh je tramvajem i metroom prešao 839,6 kilometara. Na drugom je mjestu, ali s daleko manje pređenih kilometara, Austrijanac - 347 km, dok je prosjek u EU 159,2 km. Vozovi su najpopularniji u Francuskoj, gdje svaki građanin prosječno željeznicom pređe 1.234 kilometra. Češka u toj "disciplini" zauzima 11. mjesto, sa 645,4 kilometra, iako ima najgušću željezničku mrežu - 121,8 metara pruge na kvadratni kilometar.

Prema podacima Eurostata, prosjek EU je 766 km pređenih vozom za godinu dana, prenijela je češka novinska agencija CTK. U cijeloj Uniji se, ipak, najviše koriste putnička vozila. Prosječni Evropljanin za godinu dana svojim automobilom pređe 9.795 kilometara. Prvo mjesto, s najviše pređenih kilometara, zauzimaju Luksemburžani s 13.383, a slijede Francuzi, s 12.386 km.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.