Izvor: Nezavisne novine | Petak, 19.04.2013.| 11:50
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Rat pivara u BiH - "Jelen" i "ožujsko" pivo protiv novog Zakona o akcizama

Sjevernoamerička pivarska grupacija "Molson Coors" osporava ustavnost i zakonitost predloženih izmjena Zakona o akcizama u BiH, kojima se predviđa uvođenje dvije stope akciza na pivo, ocjenjujući ga diskriminatorskim prema uvoznicima piva.

Moćna korporacija je preko advokata svojih pivara u Apatinu i Zagrebu obavijestila nadležne komisije Predstavničkog doma parlamenta BiH da bi "posljedice usvajanja predloženog zakona bile identične onima koje je 2009. izazvao Zakon o zaštiti domaće proizvodnje u okviru CEFTA, koji je Ustavni sud BiH stavio van snage".

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH je na inicijativu Savjeta ministara predložio izmjene Zakona o akcizama u pravcu uvođenja dvije stope akciza na pivo i to 0,20 KM po litru za pivare sa trogodišnjim prosjekom proizvodnje do 400.000 hektolitara i 0,25 KM po litru za pivare sa proizvodnjom iznad tog obima.

Diferencirane akcize na pivo uvode se po uzoru na praksu u EU koja posebno tretira "male nezavisne pivare" sa godišnjom proizvodnjom piva do 200.000 hektolitara (u Portugalu 300.000), dajući članicama mogućnost da im uvedu niže akcize od standardnih.

Pravni zastupnik "Apatinske" i "Zagrebačke pivare", čiji su vodeći brendovi "jelen" i "ožujsko", ukazuje upravo na različitost predloženog akciznog razgraničenja u BiH i prakse pojedinih zemalja EU, navodeći da podignuti prag na 400.000 hektolitara odgovara samo pivarama u BiH.

- Ovako moramo zaključiti da je jedini razlog za propisivanje različitih iznosa akcize na pivo, zatvaranje bh. tržišta prema proizvođačima piva iz ostalih zemalja CEFTA - ističe se u dopisu.

U domaćim pivarama, pak, kažu da ne stoji argumentacija konkurencije iz Srbije i Hrvatske, navodeći da izmjene Zakona o akcizama ne pominju različite akcize na domaće i uvozno pivo, već samo štite "regionalne proizvođače piva". Što se tiče visine osporenog akciznog razgraničenja, domaći pivari kažu da BiH još nije članica EU da mora utvrditi identičan limit od 200.000 ili 300.000 hektolitara, već da može krenuti od predloženih 400.000 hektolitara i smanjivati u fazama do ulaska u EU.

Edin Ibrahimpašić, predsjednik Grupacije pivarske industrije BiH i direktor "Bihaćke pivare", uvjeren je da su lobiji protivni interesima domaće proizvodnje već odradili posao kada su prvobitno iniciranu višu akcizu na pivo od 0,35 KM po litru smanjili na 0,25 KM.

- Nama čak ovako predloženi zakon sa razlikom u akcizama od svega pet feninga neće ništa ni značiti, jer na gajbu piva imaćemo razliku od tek četrdeset feninga, što je mizerno. Zbog toga tražimo da se viša akciza na pivo vrati na 0,35 KM, jer tu razliku omogućava i direktiva EU - kazao je Ibrahimpašić.

Enormni uvoz piva

U BiH se prošle godine slilo oko 137,6 miliona litara piva ukupne vrijednosti od 138 mil KM, uglavnom iz Srbije i Hrvatske. Vodeći uvoznici su "Molson Coors" (vlasnik pivara u Apatinu, Zagrebu i Nikšiću), "Heineken" (Karlovac i Novi Sad) i "Carlsberg" (Čelarevo i Koprivnica).

Iz BiH je istovremeno na strana tržišta otpremljeno piva u količini od 5,5 miliona litara u vrijednosti od 3,5 mil KM, što znači da je vrijednost uvoza čak 40 puta veća od vrijednosti izvoza.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet sa portala www.nezavisne.com)

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.