NavMenu

Nacrt zakona o javnim nabavkama ACCOUNT-a donosi rješenje za 600 mil KM uštede

Izvor: Oslobođenje Petak, 19.04.2013. 09:20
Komentari
Podeli

Zakonskim rješenjima, koje je osmislilo Udruženje građana Tender, godišnje bi se uštedjelo 600 mil KM budžetskog novca, naglasili su predstavnici Antikorupcijske mreže u BiH (ACCOUNT) prilikom jučerašnje promocije nacrta zakona o javnim nabavkama u zgradi Parlamentarne skupštine BiH.

Godišnje se u BiH, u nabavkama robe, usluga i radova potroše četiri milijarde maraka, od čega preko 800 miliona proguta korupcija. Dosadašnja zakonska rješenja ne nude mehanizme protiv zloupotreba i pljački javnog novca, a kako ističu u ACCOUNT-u i Tenderu, izmjene i dopune važećeg Zakona o javnim nabavkama, koje su lani pokrenuli SNSD i SDP, nemaju antikoruptivni, već tehnički karakter.

- Predloženi nacrt zakona, čijom bi se dosljednom primjenom korupcija u javnim nabavkama spustila ispod pet posto, jučer smo dostavili šefovima političkih partija, delegatima Parlamentarne skupštine BiH i članovima Vijeća ministara BiH. Očekujemo njihovu podršku i nadamo se da će parlamentarci glasati za ovaj zakon, jer za razliku od istoimenog akta koji je sačinila Agencija za javne nabavke, predloženim antikoruptivnim rješenjima osigurala bi se uspješna prevencija zloupotreba, transparentnost, efikasnost, zaštita i jednakopravnost ponuđača, a što je najvažnije - domaćinsko trošenje javnog novca, naglašava Eldin Karić, izvršni direktor ACCOUNT-a.

Predloženi nacrt zakona na 70 strana detaljno otkriva mehanizme koji uklanjaju slabosti važećeg akta i temelje se na direktivama Evropske unije u ovoj oblasti.

- Ključne novine u ovom nacrtu su, između ostalog, obavezno donošenje planova nabavki, uvođenje kategorije certificiranih službenika za taj posao, posjedovanje saglasnosti za pregovaranje od Agencije za javne nabavke, uvođenje takmičarskog dijaloga, smanjenje novčanog cenzusa za direktne sporazume na 3.000 KM, skraćivanje birokratskih procedura, sankcionisanje učesnika koji krše zakon... - navodi Karić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.