NavMenu

BiH 11. u svijetu po proizvodnji jagodastog voća

Izvor: Dnevni list Četvrtak, 18.04.2013. 15:35
Komentari
Podeli

Caritas Switzerland je u ponedeljak (15. aprila 2013. godine) u Sarajevu u suradnji s udruženjima proizvođača jagodastog voća u Bosni i Hercegovini u hotelu "Hollywood" organizirao konferenciju o temi "Proizvodnja i plasman jagodastog voća u BiH, uloga udruženja proizvođača u razvoju tržišta i uvođenju standarda u proizvodnji jagodastog voća".

Kako objasnio Hemo Jusović, program-menadžer Caritasa Switzerland za poljoprivredni program, osnovni cilj održavanja ovog okruglog stola jest da se na istom mjestu sastanu svi akteri u lancu proizvodnje i plasmana jagodastog voća te da se otvori dijalog među njima.

Također, cilj je da se ostvare izravni kontakti s mogućim partnerima u inozemstvu i da se definira pozicija proizvođača u lancu proizvodnje i plasmana, kao i u modernizaciji proizvodnje i uvođenju standarda. Kako Jusović ističe, naša zemlja je na svjetskoj listi proizvođača jagodastog voća (prvenstveno jagode, maline i kupine) na 11. mjestu, a vodeća u proizvodnji je Poljska.

- Sve je veći interes stranih kupaca za robama BiH, a pogotovo malih proizvođača s područja gdje nije moguće investirati u neku drugu poljoprivrednu proizvodnju, tvrdi sugovornik "Dnevnog lista" koji dodaje da je upravo i zbog toga održana ova konferencija kako bi se pronašao način da se suštinski razvije ova vrsta proizvodnje te da BiH zadrži spomenuto mjesto na ljestvici.

S organiziranom skupinom, smatra Jusović, može se doći do boljih uvjeta proizvodnje i bolje kvalitete, a postigla bi se i bolja pozicija na svjetskom tržištu. Inače, riječ je o perspektivnoj grani poljoprivrede – godišnje se iz BiH izveze ukupno od 8 do 9 tisuća tona jagodastog i šumskog voća, uglavnom u zemlje Europske unije, odnosno Njemačku i Nizozemsku te u Rusiju, Švicarsku i Sjedinjene Američke Države te Kanadu. Svježe jagodasto voće iz BiH, prema planovima, ove godine će pokušati ući na tržišta poput Katara i Saudijske Arabije. Potrebno je spomenuti da se godišnje proizvede oko 100.000 tona maline.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.