Izvor: Nezavisne novine | Ponedjeljak, 15.04.2013.| 13:50
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Jedinstvenim metodom do zelenog znaka za proizvod

(Foto: b)

Evropska komisija predložila je metodologiju kojom će kompanije mjeriti koliko su njihovi proizvodi "zeleni" i kakav je njihov uticaj na životnu sredinu i o tome obavještavati potrošače.

Prema nedavnom istraživanju, gotovo polovina potrošača u Evropskoj uniji (48%) zbunjena je mnoštvom ekoloških informacija i različitih sertifikata proizvoda na tržištu. U svijetu, kako navodi Komisija, ima više od 400 ekoloških oznaka proizvoda, kao i 80 metodologija za utvrđivanje da li je i koliko neki proizvod "zelen".

Predviđeno je da se u dobrovoljnoj šemi "Izgradnja jedinstvenog tržišta za "zelene" proizvode" za računanje ekoloških performansi nekog proizvoda koristi kontroverzni metod procjene životnog ciklusa (LCA) Zajedničkog istraživačkog centra EU.

Prema navodima Komisije, tom šemom se predviđa uspostavljanje jedinstvene procjene uticaja na životnu sredinu bazirane na metodologiji koja će članicama EU i privatnom sektoru omogućiti da ocijene i prikažu ekološke performanse proizvoda, usluga i kompanija i ponude bolje informacije o ekološkom uticaju nekog proizvoda.

Trogodišnji period testiranja počeće nakon što Evropska komisija usvoji mišljenje, a cilj je razvoj specifičnih pravila i odrednica za "zelene" proizvode, lakša primjena metoda za utvrđivanje ekološkog uticaja i ocjena različitih sistema usaglašenosti i verifikacije. Komisija će ocijeniti i različite strategije davanja "zelenih" akreditiva za proizvode i organizacije.

- Kako bi podstakli održivi rast, moramo da osiguramo da se za većinu ekoloških i proizvoda koji nastaju efikasnim trošenjem resursa zna na tržištu i da su prepoznatljivi. Pružanjem pouzdanih i uporedivih infomracija o ekološkim efektima proizvoda i organizacija građanima dajemo mogućnost izbora. A pomažući kompanijama da usklade metode, smanjujemo im troškove i administrativne prepreke - istakao je evropski komesar za životnu sredinu Janez Potočnik.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.