NavMenu

Koje namirnice mogu pomoći čišćenju pluća od nikotina?

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 15.04.2013. 08:58
Komentari
Podeli

Namirnice poput crnog luka i đumbira uklanjaju katran i toksine iz disajnih organa. Rak pluća je jedan vodećih uzroka smrti od karcinoma u svijetu i od njega u najvećem broju oboljevaju upravo oni koji svakodnevno uživaju u udisanju dima cigarete. Ljekari zbog toga svim pušačima preporučuju da se jednostavno odreknu te loše navike. Ako već pušite, potrudite se da barem smanjite rizik od oboljevanja od raka.

Određene namirnice itekako vam mogu pomoći da malo pročistite pluća. Zapamtite, njihovim konzumiranjem ih ne možete u potpunosti očistiti, ali se u određenoj mjeri možete osloboditi toksina. Evo koje su to namirnice…

Đumbir je snažno sredstvo za izbacivanje toksina iz pluća. Možete piti čaj od njegovog korena i tako sebi olakšati disanje, a komadić đumbira možete pojesti i uz obrok.

Osim što su uveliko poznat izvor vitamina, narandže takođe sadrže i kriptoksantin, koji djeluje preventivno protiv raka pluća.

Kukuruz šećerac sadrži beta-kriptoksantin, za koji se smatra da štiti pluća od karcinoma jer predstavlja snažan antioksidans. S druge strane, treba imati na umu da zbog pojave GMO treba konzumirati isključivo onaj u čije porijeklo ste u potpunosti sigurni.

I bijeli i crni luk sadrže materije koje imaju antikancerogeno dejstvo. Luk pomaže u sprečavanju mnogih bolesti, među kojima su infekcija i rak pluća. Zanimljivo je i da kod osoba koje već imaju karcinom sprečava rast novih ćelija.

Kopriva je prepuna gvožđa, a veoma je korisna i kao sredstvo za dezinfekciju pluća i borbu protiv infekcija.

Čaj od borovih iglica se tradicionalno koristi za ispiranje usta i grla, ali može vam biti i dobar saveznik u borbi protiv raka pluća.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet sa sajta RTV BN)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.