NavMenu

Južni tok koristan za cijelu BiH

Izvor: Nezavisne novine Nedjelja, 14.04.2013. 12:40
Komentari
Podeli

Izgradnja kraka gasovoda Južni tok kroz RS može obezbijediti sigurnost u snabdijevanje gasom cijele BiH i to po povoljnijim cijenama od dosadašnjih po kojima se dopremao taj energent iz Rusije, ističu stručnjaci.

Ukazujući da su vlasti RS i Rusije već dogovorile izgradnju Južnog toka kroz RS na pravcu od granice sa Srbijom preko Bijeljine, Posavine, Banjaluke do Novog Grada, stručnjaci kažu da bi za FBiH bilo korisno da se nadoveže na taj projekat.

Kao opcija pominje se konekcija FBiH na gasovod Južni tok kod Doboja sa pravcem prema Zenici, što uporno opstruišu pojedini krugovi u Sarajevu bliski bivšoj vladajućoj garnituri, koji se godinama zalažu za priključenje na hrvatski gasovod i pravac Slavonski Brod - Brod - Zenica.

U banjalučkoj firmi "Gas-Res" zaduženoj za pripremu projekta Južni tok na području RS, ističu, pak, da je politika strateškog partnera, ruskog giganta "Gazprom", jedina konkretna i realna koja se nudi BiH.

Slobodan Puhalac, v.d. direktora "Gas-Resa", kaže da je svim aktivnostima u vezi sa saradnjom sa "Gazpromom" sugerisano i planiranje potrebne količine za FBiH, koja je utvrđena u njihovim strateškim dokumentima. Ocjenjuje da je projekat priključenja RS i BiH na Južni tok od izuzetnog značaja za oba entiteta sa efektima koji će biti valorizovani u nizu područja od industrije do domaćinstava.

- Činjenica da je Južni tok u 2012. definitivno potvrđen, nizom međudržavnih ugovora (Turska, Bugarska, Srbija, Mađarska, Slovenija), nametnuo je svim stranama novo ubrzanje, a RS i, nadamo se, FBiH izuzetnu šansu - naglašava Puhalac. Obaveze iz ugovora koji je BiH zaključila pristupajući Energetskoj zajednici jugoistočne Evrope, prema njegovim riječima, ne ograničavaju subjekte u novim investicijama uz punu otvorenost za konkurenciju.

- Ovdje se nameće pitanje konkurentnosti više vrsta energenata, a kada je u pitanju gas Evropa će biti sve više izložena ponudi tečnog prirodnog gasa (LNG) i vjerovatno u budućnosti gasom iz škriljaca. Po našoj procjeni, drugi gasovodi, kao što su "Nabucco", TAP i TANAP, su u debelom zaostatku za Južnim tokom i neizvjesne realizacije - kaže Puhalac.

Komentarišući prednosti projekta "Južni tok", on je rekao da će predviđenim osnivanjem zajedničke firme "Gazproma" i "Gas-Resa", cijena gasa biti znatno niža i povoljnija. Prošlogodišnja cijena ruskog gasa za BiH bila je među najvišima i iznosila je 512,2 dolara za 1.000 kubnih metara, što je za čak 24% skuplje od prosječne tarife u evropskim zemljama.

- "Gazprom" finansijskom moći obezbjeđuje projektno finansiranje i pristup najvećim ruskim i svjetskim finansijskim institucijama. Neophodno je da se stvori pozitivna atmosfera u oba entiteta, a zaborave anahroni razlozi da će neko imati monopol, ostvarivati nezaslužene benefite ili da će "Gazprom" ostvarivati ekstra profite. Sistem velikih brojeva određuje nam mjesto i pruža šansu - ističe Puhalac.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.