Izvor: Glas Srpske | Petak, 12.04.2013.| 11:36
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U maju počinje istraživanje nalazišta ruda na Čelebiću kod Foče - "Vestern majning" ulaže 14 mil KM

(Foto: b)

Istraživački radovi na iznalaženju rude olova, cinka, bakra i pratećih metala na području Čelebića kod Foče počinju u maju i trajaće tri godine.

Istraživanja će obaviti banjalučka kompanija "Vestern majning", koja je od Vlade RS dobila koncesiju i koja će uložiti više od 14 miliona KM, od čega će veliku korist imati prvenstveno lokalna zajednica.

- Istraživanja će se završiti najkasnije do marta 2016. godine, a podrazumijevaju geofizička ispitivanja, istražne radove - rekli su u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS i dodali da je koncesionar ranije uplatio jednokratnu naknadu za istraživanje od 269.800 KM.

- Koncesionar se obavezao da će dati prednost izvođačima radova iz RS, domaćoj opremi i potrošnom materijalu - istakli su u Ministarstvu i dodali da, ako istraživanje pokaže da se na području Čelebića nalaze potrebne količine rude, biće pripremljen novi ugovor o njenoj eksploataciji.

- Od toga će lokalna zajednica i Srpska imati direktnu korist kroz otvaranje novih radnih mjesta, plaćanje koncesione naknade za korišćenje mineralne sirovine i mnoge druge koristi - rekli su u Ministarstvu.

Iz "Vestern majninga" stižu uvjerenja da se radi o perspektivnom projektu.

- Završavamo tehničku dokumentaciju, a istraživanja počinjemo idućeg mjeseca. Angažovaćemo domaće firme, mještane i zbog toga su ovakvi projekti najperspektivniji jer dovode do prosperiteta lokalne zajednice, ali i cijele Republike - rekao je projekt menadžer i zamjenik direktora kompanije "Vestern majning" Vladimir Rudić.

Mještani

Mještani MZ Čelebići kažu da u istraživanju vide šansu za oživljavanje ovog mjesta.

- To bi za nas bilo dosta pozitivno, većina je ovdje nezaposlenog stanovništva i kada su čuli za to, mnogi stanovnici se već nadaju poslu. To bi preporodilo naš kraj - kaže predsjednik MZ Čelebići Ivko Ostojić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.