NavMenu

Stop zajmovima za preduzeca - Investiciono-razvojna banka RS obustavila kredite koji su dodjeljivani firmama iz domaćih izvora bez posredovanja banaka

Izvor: Nezavisne novine Petak, 12.04.2013. 11:18
Komentari
Podeli

Investiciono-razvojna banka (IRB) RS obustavila je plasman zajmova preduzećima dodjeljivana iz domaćih izvora direktno bez posredovanja banaka i mikrokreditnih organizacija, zbog kojih je često bila kritikovana u javnosti, saznaju "Nezavisne".

Vlada RS je, naime, u formi Skupštine IRB-a 4. aprila usvojila nova pravila plasmana sredstava po kreditnim linijama i zajmovima iz kojih su izbačeni zajmovi za preduzeća kroz koja je IRB dosad ugovorila plasman za 27 preduzeća u iznosu od 40,4 mil KM.

Kako navode u Vladi RS, preduzeća koja su podnijela zahtjev za dodjelu zajma, a o kojima nije odlučeno do stupanja na snagu novih pravila, biće obaviještena o ovoj odluci i mogućnosti apliciranja za kredite koje IRB plasira preko finansijskih posrednika.

Direktni zajmovi preduzećima uvedeni su u maju prošle godine i dodjeljivani su za nabavku osnovnih i obrtnih sredstava, te za refinansiranje postojećih zaduženja, sa rokom otplate do 10 godina uz dvogodišnji grejs period.

Postoje tumačenja da je IRB direktnim kreditnim plasmanima kršila Zakon o bankama, kojim je propisano da kredite mogu davati samo banke sa dozvolom Agencije za bankarstvo RS, a koju IRB nema.

Najveće direktne zajmove dosad su dobila preduzeća "Drvolik" iz Rogatice u iznosu od oko 3,45 miliona KM, te "Mojić" iz Bijeljine, "Famos" i "Pajić prom" iz Istočnog Sarajeva sa po 3 mil KM.

Slijede ih banjalučka firma "Bunić Trade" sa zajmom od 2,75 mil KM, "Leder" iz Bijeljine sa 2,4 mil KM, "Sinecoop" iz Gradiške sa 2,2 mil KM, "Natura vita" iz Teslića sa 2,1 mil KM, dok su po 2 mil KM dobili banjalučka "Vitaminka" i "Dukat", te Gerontološki centar iz Laktaša.

Ekonomski analitičari pozdravljaju odluku Vlade RS, smatrajući da IRB nije ni trebalo da dodjeljuje zajmove preduzećima i izlazi iz osnovnog koncepta plasmana kredita preko banaka i mikrokreditnih organizacija.

- IRB je direktnom dodjelom zajmova preduzećima preuzimala rizik plasmana na sebe za čim, po našem mišljenju, uopšte nije bilo potrebe. Puno bolje je ostaviti komercijalnim bankama koje kredite dodjeljuju sa adekvatnim obezbjeđenje, bez puno emocija i drugih neekonomskih kriterijuma. Naprosto, IRB-u nije bio potreban direktan plasman, jer je prvobitni sistem dosta dobro funkcionisao - kazao je Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista RS - SWOT.

IRB će nastaviti dodjeljivati ostale vrste zajmova iz vlastitih izvora bez učešća finansijskih posrednika i to za nezaposlene demobilisane borce i za privredne subjekte čiji je većinski osnivač Boračka organizacija ili demobilisani borac.

Pored toga, IRB direktno plasira kredite za mala i srednja preduzeća iz sredstava Evropske investicione banke, kroz koja je dosad podijeljeno 75,9 mil KM.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet sa portala www.nezavisne.com)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.