NavMenu

Putarina na autoputu Banjaluka-Gradiška 2,39 KM?

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 10.04.2013. 11:10
Komentari
Podeli



Putarina za korišćenje autoputa Banjaluka – Gradiška, čije uvođenje je predviđeno od juna, koštaće 2,39 KM sa porezom na dodatu vrijednost.

Konsultanska kuća "Mott MacDonald" predložila je da vozači autoputevima u Srpskoj plaćaju šest maraka na 100 kilometara, što znači 0,06 po kilometru. U tom slučaju putarina za korišćenje autoputa Banjaluka – Gradiška koštaće 2,39 KM sa porezom na dodatu vrijednost, piše "Euro Blic".

Ova cijena će važiti za sve kategorije vozila, a riječ je o modelu "zatvorenog sistema naplate putarina" koji će se sastojati od dvije glavne stanice i sedam sekundarnih na svakoj ulaznoj/izlaznoj raskrsnici. "Mott MacDonald" preporučuje ovaj sistem jer će se na taj način smanjiti odliv putnika na alternativne puteve na kojima nema putarina. U ovom slučaju, alternativni pravac je stara cesta Banjaluka-Gradiška.

Kao prednost ovog modela ova konsultanska kuća navela je da je adekvatan za autoput sa nekoliko ulaza/izlaza i velikim obimom saobraćaja. Plaća se onoliko koliko se koristi autoput, jeftina je i efikasna kontrola i fleksibilna adaptacija kapaciteta.

Nedostataka u modelu "Mott MacDonald" ima više: moguće stvaranje redova i zastoja, visok uticaj na životnu sredinu, relativno puno vremena potrebno za transakciju, mogućnost krađe i finansijske zloupotrebe, mogućnost izbjegavanja plaćanja putarine, više naplatnih stanica i operativnih troškova, neophodno je povezivanje strujom radi protokola između stanica, piše "Euro Blic".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina

Banjaluka dobija stambeno-poslovni kompleks The Simphony, evo kako će izgledati (FOTO)

Rezidencijalno-poslovna zgrada pod nazivom Simfonija (The Simphony) biće izgrađena u Ulici olimpijskih pobjednika u blizini Gradskog stadiona i zgrade Rаdio-televizije Republike Srpske u Banjaluci. Investitor je ovo zemljište dobio kao zamjenu za parcelu starog kina "Kozara". Pripremni radovi na izgradnji velelepne zgrade počeli su prije nekoliko dana. Investitor (ista kompanija koja je stajala iza projekta Cinema tower) je objavio

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.