Izvor: Glas Srpske | Srijeda, 10.04.2013.| 15:59
Izdvojite članak Odštampajte vijest

"Alumina" iz "Birača" izvukla 320 mil KM

(Foto: b)

Inspektori MUP-a RS i drugih kontrolnih organa u Fabrici glinice "Birač" provjeravaju poslovanje "Alumine" i ustanovili su da je ta firma zaradila trgovinom glinice 320 mil KM, dok u isto vrijeme na ime poreza Poreskoj upravi RS duguje 1.172.388 KM.

Povezana firma "Alumina" je od fabrike "Birač" kupovala glinicu po niskim cijenama, da bi je potom prodavala u inostranstvo po enormno visokim berzanskim cijenama. Na toj razlici u cijeni zarađivali su ogroman profit.

"Alumina" je glinicu plasirala jednoj od inostranih kompanija iz litvanske "Ukio grupe", koja je većinski vlasnik Fabrike glinice "Birač".

Te poslove ranije je za "Ukio grupu" radila firma "Balkal" koja je samo u 2005. godini zaradila 102 mil KM. Potom je "Balkal" otišao u stečaj i Poreskoj upravi RS ostao dužan 11,3 mil KM.

Inspektori Krim-policije MUP-a RS ispituju poslovanje i drugih povezanih firmi: "Birač Evrope" iz Kaunasa u Litvaniji, "Birač Energo", "Alusil" i "Energolinija" iz Zvornika te "Mehanika" iz Karakaja.

- Pod lupom inspektora sada je, osim poslovanja, i kontrola šta se i kod koje od tih firmi nalazi pod hipotekom - rekao je izvor iz istrage.

Banjalučka berza donijela je juče odluku o privremenom zaustavljanju trgovanja akcijama Fabrike glinice "Birač".

Direktor Berze Milan Božić rekao je da je donio to rješenje da bi investitori mogli dobiti kompletnu informaciju o stanju u kojem se nalazi "Birač".

Vlasnik "Ukio grupe" je ruski tajkun litvanskog porijekla Vladimir Romanov, koji je i vlasnik Balkan investment banke.

Predsjednik Nadzornog odbora te banke sazvao je juče vanrednu sjednicu Skupštine akcionara.

Direktor Balkan investment banke Edvinas Navickas poslije sjednice Skupštine akcionara izjavio je da je donesena odluka o povećanju kapitala banke u iznosu od 30 miliona KM, te da će to "doprinijeti dugoročnoj stabilizaciji poslovanja, rastu i razvoju banke".

- Poslije te odluke ulazimo u proces emitovanja hartija od vrijednosti. Slijedi i poziv investitorima da ih mogu kupiti. To su planirane aktivnosti s ciljem da se osigura stabilnost u poslovanju banke - rekao je Navickas.

"Glas Srpske" objavio je i da istražioci Krim-policije provjeravaju i ugovor iz 2003. godine, koji je Vlada Srpske sa Draganom Mikerevićem na čelu sklopila sa "Birčem", a kojim je preuzela obavezu da "Elektro-Bijeljini" isplati razliku u cijeni električne energije kako bi zvornička fabrika dobila struju po jeftinijoj tarifi. Na osnovu tog ugovora do 2008. godine iz dobiti "Elektroprivrede RS" plaćeno je 15 miliona, a iz budžeta RS još 13,8 mil KM.

Vlada RS formirala je prošle sedmice Koordinacioni tim koji rukovodi kontrolom poslovanja "Birča".

Vlada Mladena Ivanića, prema ugovoru iz 2001. godine, prodala je "Birač" litvanskoj "Ukio grupi" za deset miliona KM, a zatim je 2003. godine taj ugovor izmijenjen, pa je Birač prodat za šest miliona.

Romanov je istovremeno počeo da otvara fiktivne kompanije koje su novac izvlačile iz RS i prebacivale na bankovne račune na Britanskim Djevičanskim ostrvima.
Novi Nadzorni odbor

Iz Balkan investment banke saopšteno je da je na Skupštini akcionara imenovan novi Nadzorni odbor banke.

- Donesena je i odluka o smanjenju kapitala radi pokrića gubitka banke u skladu sa zakonskim i drugim propisima na teret rezervi i kapitala akcionara "Balkan investa", "Asocijuoto Turto Valdumas" i "Ukio banko investicione grupe" - navedeno je u saopštenju.
Stečaj

Premijer RS Željka Cvijanović rekla je da je sud u Bijeljini juče donio odluku o pokretanju stečaja u "Birču", te da je imenovan stečajni upravnik.

- Otvaranjem stečaja fabrika dobija novi pravni status i na taj način se stvaraju pretpostavke za uspostavljanje kontrole. Vlada je ponovila svoj stav i svoju opredijeljenost da bude usmjerena na održanje procesa proizvodnje i očuvanje radnih mjesta, što je jedno od suštinskih pitanja, ali i da kontrolni organi nastave da rade svoje poslove - rekla je Cvijanovićeva.

Odgovarajući na pitanje novinara da li će RS kupiti obveznice Balkan investment banke koje će ova banka emitovati, Cvijanovićeva je rekla da je Vlada u toku svih dešavanja koja se odnose na ovu banku.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.