NavMenu

Duško Račić zvanično preuzeo dužnost direktora KC Banjaluka

Izvor: eKapija Utorak, 09.04.2013. 15:36
Komentari
Podeli

Duško RačićDuško Račić

Primopredaja dužnosti direktora Kliničkog centra Banja Luka između prof. dr sc. med. Brana Topića i prof. dr sc. med. Duška Račića izvršena je u ponedeljak (8. april 2013. godine), saopšteno je na sajtu Kliničkog centra.

Tokom press konferencije predsjednik Komisije za primopredaju, pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske dr Milan Latinović podsjetio je prisutne da je Vlada Republike Srpske na sjednici održanoj 4. aprila 2013. godine razriješila dužnosti generalnog direktora prof. dr sc. med. Brana Topića i donijela rješenje o imenovanju vršioca dužnosti generalnog direktora Kliničkog centra Banja Luka prof. dr sc. med. Duška Račića.

Profesor Topić je obavijestio javnost da su, odmah po preporuci Vlade Republike Srpske, on i svi njegovi saradnici stavili na raspolaganje svoje mandate Vladi te da se vraća na svoje radno mjesto hirurga u Centru za dojku, koje je obavljao prije nego što je imenovan za generalnog direktora.

Naglasio je da KC "praktično funkcioniše i živi na participacijama", dodavši da je "teško kvalifikovati KC kao firmu koja je u gubitku". Prema mišljenju profesora Topića, kada se u zdravstu počne primjenjivati ekonomska cijena usluge, Klinički centar Banjaluka će sigurno poslovati pozitivno.

- KC naprosto ne dobija dovoljno novca za svoje fukcionisanje. Sada smo u poziciji da, po DTS sistemu plaćanja usluga, jedna usluga ili cijena boda košta 1.000 KM, a po našim proračunima realna cijena, uz pomoć koje bismo mogli normalno poslovati, treba da iznosi 15.00 KM- naglasio je profesor Topić.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Kliničkg centra Banjaluka prof. dr sc. med. Duško Račić rekao je da nikad nije lako nastaviti misiju nečega što funkcioniše i izrazio očekivanje da će novi tim ljudi na čelu sa njim nastaviti rad KC i da će uspjeti da očuva ono dobro što postoji u KC Banjaluka u interesu pacijenata.

- Naš pogled je okrenut ka budućnosti. Svjestan sam da su teška vremena, da predstoji težak i naporan rad- rekao je profesor Račić i istakao da je društvena odgovornost KC Banjaluka velika i da je u pitanju najvažnija i najveća medicinska ustanova u Srpskoj.

On kaže da ako "padne" Klinički centar, pada i zdravstvo cjelokupne Srpske, a to se ne može da dozvoliti.

- U tome nam treba pomoć nadležnih institucija, korisnika naših usluga i naših pacijenata- istakao je vršilac dužnosti generalnog direktora prof. dr sc. med. Duško Račić.

Napomenuo je da je resorno ministarstvo već napravilo prijedlog mjera koji će, nakon što ga usvoji Vlada, biti dostavljen KC Banjaluka, ističući da je osnovna ideja da se sačuva osnovna funkcija KC, a to je liječenje bolesnih ljudi.

- Medicina mora da bude dominantna tema u KC. Ono što nam je prioritet, odmah nakon pacijenata, je odnos prema našim radnicima i obaveze prema njima koje se moraju aposolutno ispoštovati- rekao je Račić dodavši da je sada period kada treba da se primijeni "ekonomika preživljavanja".

Istakao je da nova sistematizacija predstavlja ozbiljan i zahtjevan, te ekonomski osljetljiv i socijalno osjetljiv posao, naglasivši kako će se poći od normativa i normiranja svakog radnog mjesta.

- Obim posla KC znamo i u skladu sa tim će da bude napravljena kadrovska preraspodjela, odnosno sistematizacija- dodao je Duško Račić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.