NavMenu

Hotel "Romanija" - Čardak ni na nebu, ni na zemlji

Izvor: eKapija Utorak, 09.04.2013. 15:34
Komentari
Podeli

Hotel "Romanija"Hotel "Romanija"

Hotel "Romanija" u Sokocu nije u funkciji skoro deset godina, jer je proces privatizacije zastao na pola puta. Biznismen srpskog porijekla iz Londona, Risto Gojković, kupio je dionice AD Ugostiteljstvo i turizam "Sokolac" 2004. godine, a potom odustao od započete rekonstrukcije objekta, koji je zatekao u veoma lošem stanju. Uložio je, kako su tih godina prenijeli lokalni mediji, blizu 500.000 KM, u adaptaciju prvog sprata i kuhinje, te izmirio dio naslijeđenih dugovanja. Svoj veliki doprinos u sanaciji objekta dalo je i četrdesetak zaposlenih radnika, kako bi spasili što se spasiti može. Međutim, ubrzo nakon ulaska u pravnu oblast, odnosno u dokumentaciju o vlasničkoj strukturi, biznismen Gojković odustao je od tog posla i povukao se iz daljih aktivnosti. Tako su nadanja zaposlenih ponovo pala u vodu, nakon što su shvatili da od plata zaostalih od 2005. godine i uplate doprinosa od 2001. nema ništa.

- Ja sam već i zaboravila da sam radila i primala platu. Ne bih vam znala reći kako živim i preživljavam sve ove godine. Da nevolja bude veća u istom preduzeću bez posla je ostao i moj muž Ljubo i sve do danas niko u našoj porodici nema stalno zaposlenje i platu. Snalazimo se za život kako znamo i umijemo. Iskreno rečeno, postali smo građani drugog reda. Nekada je ovo preduzeće zapošljavalo oko 100 radnika, a prema sudskim presudama u preduzeću je radio 41 radnik. Nekoliko radnika je u međuvremenu umrlo ili tragično stradalo, a neki su izašli u penziju. Danas se još uvijek na spisku radnika vodi nas petnaestak- kaže nekadašnja šefica računovodstva Momirka Mirjanić.

Ona ne krije zadovoljstvo što se aktuelna vlast opštine Sokolac, konačno sjetila da postoje i radnici firmi koje su se, iz ovog ili onog razloga, našli "ni na nebu, ni na zemlji". Radnici nekadašnjeg preduzeća ugostiteljstva pribojavaju se čak i da će ostati bez penzije, ukoliko im neko ne poveže radni staž od 2001. godine, od kada je prekinuta uplata obaveza prema Fondu PIO.

- Nada postoji, jer je ova vlast čini mi se prišla ozbiljno našem problemu, iako smo još uvijek u dilemi, jer smo do sada ko zna koliko puta bukvalno prevareni. Zatvaranjem hotela bez posla sam ostao ja i moja supruga Sanja i već godinama čekamo kako će završiti neki tamo pregovori- požalio se Momir Kezunović, jedan o radnika AD Ugostiteljstvo i turizam "Sokolac" u čijem sastavu je djelovao hotel "Romanija".

Na jučerašnjem sastanku (8. april 2013. godine) sa radnicima hotela "Romanija", koji je organizovalo rukovodstvo opštine Sokolac, dogovoreno je da predstavnici lokalne vlasti pokušaju riješiti dalju sudbinu preduzeća i samih radnika, kako bi se prekinula ta neizvjesnost.

U okviru programa rješavanja statusa imovine preduzeća koja nisu u funkciji ili u njima nije dovršen stečajni proces i proces privatizacije, predstavnici opštine Sokolac su odlučili da na "sto stave" i pitanje sokolačkog hotela "Romanija".

- Održali smo sastanak sa radnicima hotela, kako bi se upoznali sa stanjem u bivšem preduzeću ugostiteljstva, jer smo već u pregovorima sa mogućim kupcem ovog objekta. Kontaktirali smo zainteresovna lica i preuzeli obavezu da prikupimo podatke o preduzeću i mišljenju radnika. Zaključili smo da neizmirene obaveze preduzeća prema radnicima iznose oko 567.000 KM bez kamata, potraživanja prema fondu PIO su 298.000, tako da uz ostale obaveze ukupan iznos dotiže oko 1,5 mil KM- kaže savjetnik načelnika opštine Dragan Bašević.

Prema njegovim riječima, radnici su prihvatili da im budući vlasnik hotela isplati glavni dio dugovanja, bez kamate.

Vlasnik većinskog dijela kapitala sokolačkog hotela, Risto Gojković, je ovih dana, preko svojih ovlaštenih predstavnika kontaktirao sa rukovodstvom opštine Sokolac i izrazio želju da ponovo investira u ovo nekadašnje preduzeće ugostiteljstva i turizma.

- Ovo je nastavak priče od prije nekoliko dana vezane za naša nastojanja da oživimo rad hotela u Sokocu i riješimo pitanje radnika ovog preduzeća, koji su već godinama bez posla. Mi smo danas spremni i učinićemo sve da bi hotel zaživio i da bi radnici koji su godinama ispaštali napokon krenuli sa radom. Ovo su preliminarni razgovori, na kojima je zaključeno da kompletnu dokumentaciju o preduzeću ugostiteljstva proslijedimo 13. aprila do većinskog vlasnika imovine Rista Gojkovića i njegovih saradnika. Potom bi uslijedilo traženje zajedničkog rješenja. Radnici traže da im se isplati taj njihov dio, mada ima i pojedinačnih slučajeva koji bi tražili drugačije rješenje- naglasio je zamjenik načelnika opštine Sokolac, Ljubomir Erić.

Nakon održanog sastanka sa radnicima hotela "Romanija" Erić je kontaktirao prve saradnike većinskog vlasnika kapitala i dogovorio ponovni dolazak predstavnika firme biznismena Gojkovića, kako bi se dogovorili konkretni potezi u rješavanju problema vezanog za vraćanje u funkciju sokolačkog hotela.

Treba li naglasiti, da gradiću u kome postoje sve realne šanse za razvoj sportskog turizma; uz veliku Sportsku dvoranu, uređeno fudbalsko igralište, tartan i trim stazu, te niz sportskih igrališta građenih za potrebe 48. MOSI, nedostaje hotel sa prenoćištem za potencijalne goste i da se godinama na pomen ovog problema sliježe ramenima i gleda kao na nerješiv problem.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet sa zvaničnog sajta opštine Sokolac od 9. aprila 2013. godine)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.