NavMenu

Utajama poreza i prevarama budžet Republike Srpske oštećen za 4,5 mil KM

Izvor: Glas Srpske Subota, 06.04.2013. 12:27
Komentari
Podeli

Okružno tužilaštvo u Banjaluci podiglo je optužnice protiv odgovornih lica u preduzećima "Bomi-trans", "Prince duo", "Prince elit" i "Trade Dis-Komerc", a po izvještajima koje je Poreska uprava RS (PURS) podnijela zbog sumnje da su počinjena krivična djela u kojima je oštećen budžet Republike Srpske.

PURS je nadležnim tužilaštvima u prošloj godini podnijela 18 izvještaja zbog sumnje da su počinjena krivična djela u kojima je budžet Srpske oštećen za 4,5 mil KM.

Protiv preduzeća "Bomi-trans" iz Prijedora PURS je podnijela izvještaj zbog sumnje da je zloupotrebom ovlašćenja u privredi nanijelo budžetu štetu od 86.222 KM.

Preduzeće "Prince duo" iz Prijedora sumnjiči se za utaju poreza i štetu od 12.613 KM, a protiv preduzeća "Trade Dis-Komerc" PURS je podnijela izvještaj zbog sumnje da je počinjeno krivično djelo poslovne prevare, a oštećeno je preduzeće PIONIR COP iz Banjaluke za 51.495 KM.

Portparol Okružnog tužilaštva u Banjaluci Maja Đaković-Vidović rekla je "Glasu Srpske" da su predmeti "Orion 3" i "Vitaminka", koji se sumnjiče za zloupotrebu ovlašćenja u privredi, a "Orion 3" i za utaju poreza i doprinosa, u radu i da se nalaze u fazi istrage.

- Predmeti "Balkal", "Kozara-putevi", "Vidoni s.p.a." i SUR "Kaktus" su u radu - kazala je Đaković-Vidović.

Sekretar Okružnog tužilaštva u Doboju Slobodanka Lukić rekla je da je PURS ovom tužilaštvu podnijela izvještaj protiv firme "Efekt" iz Teslića, odnosno odgovornog lica.

- U ovom slučaju vodi se istraga, poslije čega će biti donesena odgovarajuća odluka - rekla je Lukićeva.

Sekretar Okružnog tužilaštva u Bijeljini Danka Prodanović rekla je da su predmeti protiv odgovornih lica u preduzećima "Kaliman Compandž", "Herbavita" i "Maestral"u fazi istrage.

U Okružnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu kažu da je ovo tužilaštvo zaprimilo prijave protiv odgovornih lica u preduzeću "Aleksandrija komerc", kao i protiv odgovornog lica u preduzeću "Country Irish Pub 2007" iz Pala.

- Oba ova predmeta su u radu i sprovode se određene mjere kako bi bili prikupljeni svi potrebni dokazi - kazali su u ovom tužilaštvu.

Portparol Okružnog tužilaštva u Trebinju Srđan Vukanović istakao je da im je PURS dostavila izvještaje protiv odgovornih lica u preduzećima "Gat Invest" i "Gat Inženjering" zbog krivičnog djela zloupotreba lažnog stečaja u sticaju sa krivičnim djelom zloupotreba ovlašćenja u privredi, kao i izvještaj protiv ovlašćenog lica za zastupanje i rad u preduzeću "Neimarstvo" zbog zloupotrebe ovlašćenja u privredi.

- U ovim predmetima Tužilaštvo je dostavilo CJB Trebinje zahtjeve za prikupljanje izjava od lica, kao i prikupljanje drugih dokaza s ciljem provjera navoda u izvještajima o počinjenom krivičnom djelu. Tužilaštvo će preduzeti i druge radnje iz svoje nadležnosti za donošenje konačne tužilačke odluke u ovim predmetima - naglasio je Vukanović.

Prema podacima Poreske uprave, 11 izvještaja lani je podneseno zbog sumnje u zloupotrebu položaja, čime je budžet RS oštećen za 2,41 mil KM, a tri izvještaja podnesena su zbog sumnje u utaju poreza i doprinosa sa štetom po budžet od 1,19 mil KM. Zbog poslovne prevare, koja je prouzrokovala štetu od 51.495 KM, podnesen je jedan izvještaj, dok se jedan izvještaj odnosio na sumnju u zloupotrebu stečaja, čime je nastala šteta od 883.346 KM. Zbog sumnje u obmanu i falsifikovanje podnesen je jedan izvještaj, a jedan izvještaj odnosio se na povredu prava iz socijalnog osiguranja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.