Izvor: Beta | Petak, 05.04.2013.| 12:13
Izdvojite članak Odštampajte vijest

RS preuzima upravljanje zvorničkom Fabrikom glinice "Birač"?

(Foto: b)

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas (04.04.2013) da postoji mogućnost da RS u potpunosti preuzme upravljanje Fabrikom glinice "Birač" iz Zvornika, čije poslovanje već nekoliko dana ispituju kontrolni organi.

- Učinićemo sve što je neophodno, od toga da se uspostavi saradnja sa rukovodstvom do toga da se to rukovodstvo potpuno isključi i da RS preuzme upravljanje fabrikom- rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je istakao da Vlada RS želi da zaštiti javni i državni interes u toj fabrici, navodeći da Birač nije obična fabrika već se zasniva na prirodnom bogatstvu i njeno nefunkcionisanje može da predstavlja problem.

Prema Dodikovim rečima, Vlada RS i ranije je pokušavala da obezbedi nesmetano funkcionisanje fabrike, plasman njenih proizvoda i da zaštiti radna mjesta.

Inspektori MUP-a RS, Poreske uprave, Deviznog inspektorata i Republičke uprave za inspekcijske poslove od 2. aprila vrše kontrolu u Fabrici glinice "Birač".

Vlada RS je formirala koordinacioni tim koji treba da preduzme mjere radi finansijske konsolidacije i nastavka poslovanja te fabrike.

Fabrika glinice "Birač" u vlasništvu je litvanske "Ukio grupe", koja je većinski paket akcija državnog kapitala te kompanije kupila 2001. godine.

Vlasti RS godinama su svesrdno podržavale firme iz grupacije Birač.

Investiciono-razvojna banka RS je firmi "Energolinija" iz grupacije Birač prošle godine dala kredit od 19,4 mil KM, a 2009. godine od IRB-a su dobili 5 mil KM.

Fabrici je reprogramirano i 9 mil KM na 15 godina, a samo u 2012. vlasti RS su dva puta reprogramirale obaveze fabrike glinice od oko 5,35 mil KM.

"Birač" je godinama imao povlašćene cene struje na osnovu čega je Vlada RS morala da plati 28 mil KM.

Samo preko firme "Balkal" koja je firma povezana sa "Birčom", "Ukio grupa" je ostala dužna 11,7 mil KM.

"Birač" je danas saopštio da se popravlja situacija u pogledu obezbjeđenja ključnih sirovina potrebnih za proizvodni proces i nesmetani rad.

- Zahvaljujući mjerama Vlade RS i naporima cijelog kolektiva, fabrika će u najkraćem mogućem roku dostići planirani kapacitet, veći nego u prethodnom periodu- dodaje se u saopštenju.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.