Izvor: eKapija | Utorak, 02.04.2013.| 13:38
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kapetan Henrik Angel - Norvežanin koji je učio Crnogorce i Srbe da skijaju

Ambasador Norveške u Srbiji Nils Ragnar Kamsvag, organizovao je u srijedu (27. mart 2013. godine) veče posvećeno Norvežaninu Henriku Angelu (1861-1922), njegovim putovanjima po Balkanu, putopisima i pričama kako je ljude sa ovih prostora naučio nordijskom skijanju.

Henrik August Angel, rođen 1861. godine u mjestu Luster, umro je 1922. godine. Bio je norveški kapetan, koji je u Crnu Goru prvi put došao 1893. godine na poziv Knjaza Nikole da obučava skijanju vojsku i civile iz vojnih, praktičnih i sportskih razloga. Sa njim su u Crnu Goru došle prve skije, tako da time Crna Gora i cetinjske padine u podnožju Lovćena postaju kolijevka skijaškog sporta na Balkanu. Zadivljen crnogorskom borbom za svoju samostalnost napisao je dvije knjige o Crnogorcima: "Kroz Crnu Goru na skijama" 1895. i "Sinovi crnih gora" 1896. godine.

Knjigu "Kroz Crnu Goru na skijama" je posvetio norveškoj mladeži, kao primjer kako se treba boriti za nezavisnost svoje zemlje. Tekst ove knjige je nekoliko decenija bio omiljeno štivo norveške omladine, i informacije dobijene čitanjem ove knjige bile su njihovo prvo saznanje o jednoj dalekoj zemlji, koje su je i približile norveškom narodu. Godine 1902. napisao je i treću knjigu o Crnogorcima "Odvažan narod", a 1914. godine, nakon druge posjete Crnoj Gori, tada već pukovnik, napisao je i četvrtu knjigu "Mali narod u borbi za opstanak".

Avanturista i sportista Kapetan Angel, 10 godina nakon puta za Crnu Goru je ponovo krenuo na jug sa skijama preko ramena da neki novi narod zainteresuje za skijaški sport. Francusku vojsku 1903. godine obučavao je skijanju u mestu Brijanson. Slobodne dane Angel je koristio da planinari po Visokim Alpima. Pokušao je da bude i prvi čovjek koji će u zimskom periodu osvojiti Mon Blan. Sportski duh vodio ga je na biciklu od Norveške, preko Alpa, do Francuske i Italije i nazad.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.