NavMenu

"Boska" pola godine kasni s uplatom - Prva rata duga prema Investiciono-razvojnoj banci RS u aprilu?

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 02.04.2013. 10:48
Komentari
Podeli

Banjalučka Robna kuća "Boska" već skoro šest mjeseci nije Investiciono-razvojnoj banci (IRB) RS uplatila veći dio prve rate obveznica, potvrdili su u IRB-u.

"Boska" je još 8. oktobra prošle godine trebalo da uplati IRB-u prvi anuitet u iznosu od 2,3 mil KM za otkupljene dvanaestogodišnje obveznice ukupne vrijednosti 15 mil KM.

Zbog neplaćanja dospjelih obaveza, IRB je podnijela tužbu protiv "Boske", nakon čega je ta robna kuća, u većinskom vlasništvu srbijanske grupacije "Zekstra" Dragana Đurića, u januaru uplatila milion maraka duga.

Kako saznajemo, na račun IRB-a u međuvremenu je leglo još nekoliko manjih tranši čija ukupna suma ne prelazi 100.000 KM, što znači da je ostalo neizmireno najmanje 1,2 miliona.

- Robna kuća "Boska" je djelimično otplatila dospjela potraživanja, zbog čega nismo povukli tužbu protiv "Boske" - kazao je Zoran Popović, portparol IRB-a.

Prema nezvaničnim informacijama, vlasnici "Boske" izrazili su uvjerenje da će cjelokupnu prvu ratu izmiriti do 9. aprila. Međutim, tu najavu treba uzeti s rezervom, jer su i ranije stizala obećanja o "skoroj uplati novca" koja nisu ispunjena.

Da li će "Boska" zaista iduće sedmice izmiriti svoj dug prema IRB-u nismo mogli provjeriti, jer je direktor te trgovačke kuće Ljubomir Dakić juče ponovio da ne može davati izjave bez saglasnosti Upravnog odbora.

Ekonomista Zoran Pavlović dovodi u pitanje mogućnost "Boske" da iz svoje osnovne djelatnosti i poslovanja redovno izmiruje rate obveznica.

- IRB je trebalo da prije kupovine obveznica zahtijeva jasan poslovni plan "Boske" iz koga bi se vidjelo na koji način misle isplaćivati anuitete. Lično nisam siguran da su oni to u stanju i sumnjam, ne samo da će uplatiti cijelu prvu ratu, već i sve naredne. Naravno, postoji mogućnost da "Zekstra" proda neki svoj objekat u Srbiji i uplati novac IRB-u, ali, poznajući stanje u kojem se nalazi ta kompanija, nešto u to ne vjerujem - kazao je Pavlović.

Glavna služba za reviziju javnog sektora RS je, takođe, tokom svojih kontrola ukazala da je nalog za kupovinu 15 mil KM obveznica "Boske" u ime IRB-a donijela Vlada RS, uprkos upozorenju analitičara IRB-a da se radi o visokorizičnim hartijama od vrijednosti.

Bivši premijer RS Aleksandar Džombić ranije je komentarišući slučaj rekao da "Boska" kasni sa plaćanjem rate obveznica jer je zapala u probleme s likvidnošću zbog neočekivane isplate milionskog iznosa po presudi na osnovu tužbe "Krajina osiguranja". On je, međutim, ocijenio da je kupovina obveznica "Boske" sigurna investicija koja je u cijelosti obezbijeđena, navodeći da IRB ima upisanu hipoteku prvog reda na objekat "Boske", površine oko 16.000 kvadratnih metara.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Nezavisne novine" od 02.04.2013.)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije

U Srpskoj počinje novi sistem fiskalizacije

Poreska uprava Republike Srpske objavila je javni poziv za podnošenje zahtjeva za pokretanje postupka inicijalne fiskalizacije i subvencionisanje troškova inicijalne fiskalizacije prve grupe obveznika fiskalizacije, čime i zvanično počinje novi sistem fiskalizacije u Republici Srpskoj za poreske obveznike. Јavni poziv, u skladu sa Pravilnikom o dinamici fiskalizacije, sadrži obaveze obveznika fiskalizacije, operatera fiskalnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.