NavMenu

Goražde dobilo savremenu hidrološku stanicu

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 01.04.2013. 12:59
Komentari
Podeli

U Goraždu je u petak (29. mart 2013. godine) svečano u rad puštena savremena Hidrološka stanica za mjerenje nivoa i protoka rijeke Drine, kao i temperature vode i zraka, prenosi portal Klix.ba.

Projekat su zajedno realizirali Općina Goražde i Agencija za vodno područje rijeke Save, a stanicu koja je postavljena na Trgu branilaca grada, u rad su pustili načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović i goraždanski meteorolog Suad Čeljo.

- Ova stanica za nas je nešto novo, jedan izazov i nešto što će znatno olakšati rad prije svega pripadnicima Profesionalne vatrogasne jedinice koji imaju stalnu obavezu da prate nivo i protok rijeke Drine, a koji su do sada morali prilaziti samoj obali da bi došli do podataka. Jako smo sretni što u Goraždu imamo ovako modernu stanicu čije je postavljanje inicirao naš meteorolog- kazao je Ramović.

Obaveza Općine Goražde je da održava Hidrološku stanicu, te da u datom momentu dostavlja podatke o stanju rijeke Drine. Prema riječima meteorologa Suada Čelja, već odavno je postojala inicijativa da Goražde dobije jednu ovakvu, automatsku, elektronsku stanicu.

On je dodao da je druga faza postavljanje uređaja pomoću kojeg će se moći konektovati i građani te na taj način dobiti podatke. Ovakvu savremenu Hidrološku stanicu u BiH imaju još samo Bihać i Mostar.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.