NavMenu

Edin Džeko dobitnik Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva

Izvor: Oslobođenje Subota, 30.03.2013. 13:05
Komentari
Podeli

Edin DžekoEdin Džeko

Gradsko vijeće Sarajeva je na prvoj radnoj sjednici jednoglasno odlučilo da će Šestoaprilsku nagradu dobiti napadač fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine i napadač "Manchester City"-ja Edin Džeko.

U obrazloženju stoji da je Edin Džeko u svijesti građana, a posebno mladih Sarajeva, prihvaćen kao ličnost koja plijeni visokom moralnom etičnošću i filantropijom. Za UNICEF-ovog ambasadora izabran je 2009. godine.

Najveće priznanje

Rođen je 17. marta 1986. godine u Sarajevu. Fudbalsku karijeru počeo je u "Željezničaru" odakle je 2005. godine prešao u češke "Teplice", a zatim 2007. godine postao član njemačkog "Wolfsburga". Član engleskog "Manchester Citiy"-ja je od 2011. godine.

Kolektivna Šestoaprilska nagrada jednoglasnom odlukom pripala je SOS Dječijem selu Bosne i Hercegovine. Ova organizacija u BiH djeluje još od 1994. godine, a temelj rada je odgojno postupanje ove organizacije, porodični model brige kojima se omogućuje zdrav razvoj djeteta u brižnom porodičnom okruženju sa SOS mamom kao stručnom osposobljenom osobom za brigu o djeci s kojom živi u zajedničkom kućanstvu brine se o njima i njihovom razvoju i odrastanju.

Kako sam tvrdi, Džeko je dobio najveće priznanje koje je jedan Sarajlija mogao dobiti - nagradu od svog grada. Stalno je isticao kako mu sve nagrade mnogo znače, ali da bi jedna imala posebno mjesto u njegovom srcu - šestoaprilska.

- Za Sarajevo kažu da je grad koji ne prašta uspjeh, ali u mom slučaju, zahvaljujući ovoj nagradi, pokazalo se da to nije tačno. Sarajevo je grad koji ti vraća baš onoliko koliko mu daješ. Teško je iskazati emocije, jer sam zaista ushićen i ponosan. Kada me Udruženje Obrazovanje gradi BiH kandidovalo za Šestoaprilsku nagradu, na čemu sam im neizmjerno zahvalan, potajno sam se nadao da ću biti i dobitnik, jer ne postoji veća stvar od toga kada te prihvati sredina u kojoj si rođen. Iz iskustva znam da je to najteže postići, a danas, nakon što sam saznao da će se i moje ime naći među dobitnicima najvećeg priznanja grada Sarajeva, mogu reći da sam uspio. Ja sam Sarajlija, ja sam Bosanac i Hercegovac, i bilo gdje da se nalazim, s ponosom to ističem. Hvala gradu, hvala Udruženju, hvala čika Jovi Divjaku, hvala svima koji su u meni prepoznali osobu koja zaslužuje ovu nagradu. Nemam riječi za opisati se kako se osjećam. Hvala svima od srca- riječi su Edina Džeke, iza kojeg su dvije sedmice kao iz snova.

Uručenje 6. aprila

17. marta proslavio je 27. rođendan, dan poslije uživao je sa djecom iz Specijalne Olimpijade družeći se s njima na Mojmilu, a u petak, 22. marta, sa dva pogotka srušio je Grčku u Zenici i trasirao put BiH ka Brazilu, ujedno postavši i najbolji strijelac cjelokupnih kvalifikacija za SP.

Šest dana poslije toga, objavljeno je kako je dobitnik Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva.

Odbor za dodjelu Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva u 2013. čine Sabahudin Delalić, Miroslav Živanović, Sanja Lazar, Drago Jurić, Amel Mekić, Gradimir Gojer, Enes Husejnović, Igor Mišković, Salih Selimanović, Dženana Zlatar, Rasim Smajić, Jelena Mista i Dragan Vikić.

Šestoaprilske nagrade dobitnicima će biti uručene na svečanosti koja će biti upriličena na dan Grada Sarajeva 6. aprila.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.