NavMenu

Do kraja novembra 2013. gotov socijalno-gerijatrijski centar u Banjaluci - Azerbejdžan donirao 1 mil EUR

Izvor: Glas Srpske Utorak, 26.03.2013. 10:29
Komentari
Podeli

Zahvaljujući donaciji iz Azerbejdžana od 1 mil EUR, Socijalno-gerijatrijski centar u Banjaluci do kraja novembra trebalo bi da dobije moderan objekat namijenjen korisnicima koji borave u ovom centru.

Direktor Socijalno-gerijatrijskog centra Vinko Lolić rekao je za "Glas Srpske" da su pripremni radovi počeli 20. marta, a ovih dana i zvanično treba da krene izgradnja ovog objekta u kojem će boraviti korisnici koji su prikovani za krevet i oni koji se teško kreću.

- Najveći problem u našoj ustanovi bio je upravo stacionarni dio, donedavno smješten u montažnoj baraci, koju je nagrizao zub vremena. Ona će biti srušena, a na njenom mjestu nići će jedan moderan objekat, izgrađen po evropskim standardima, koji će u potpunosti zadovoljavati potrebe ove grupe korisnika - kazao je Lolić i dodao da je 66 korisnika iz ovog dijela premješteno u druge paviljone gdje će boraviti dok novi, moderni stacionar ne bude izgrađen.

On je naglasio da ova donacija za Gerijatrijski centar ima nemjerljivu vrijednost, te da su i korisnici i zaposleni u ovom centru zahvalni narodu Azerbejdžana na nesebičnoj donaciji.

- U ovim teškim vremenima nije se nazirala mogućnost da se izgradi jedan takav objekat. Obratili smo se Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS koje je imalo u vidu našu potrebu. Vlada Azerbejdžana izrazila je spremnost da investira u RS, pa su naša vlada i Ministarstvo za ekonomske odnose, na čijem je čelu tada bila aktuelna premijerka Željka Cvijanović, odlučila da njihova donacija od 1 mil EUR pripadne našoj ustanovi, kako bi se izgradio novi stacionarni dio - rekao je Lolić.

Kako je rekao, novi stacionarni objekat imaće 24 dvokrevetne sobe, a biće izgrađene i moderne sale i prostorije neophodne za kompletnu njegu ove grupe korisnika.

- To je objekat koji će biti jedan od najkvalitetnijih ove vrste na prostoru BiH. Planirano je i njegovo okolno uređenje - istakao je Lolić i dodao da će radove izvoditi kompanija A.D. "Međugorje".

On je naglasio da je neriješeno snabdijevanje vodom u odjeljenju u Dragočaju veliki problem.

- Na taj vodovod nelegalno su priključeni svi mještani Dragočaja. Mi održavamo tu podstanicu, a to su veliki troškovi. Problem je što "Vodovod" sve račune ispostavlja nama, iako se zna da mi ne možemo nikome zabraniti da se priključi - rekao je Lolić.

Cijena smještaja

Gerijatrijski centar najstariji je i najveći ovakav centar u RS, a postoji od 1946. godine. Njegov kapacitet je 320 korisnika.

- Cijena smještaja je 625 KM za fizički i mentalno zdrave osobe i 680 KM za polupokretne i nepokretne, te za osobe sa problemima u mentalnom funkcionisanju. U našoj ustanovi među 320 korisnika boravi 140 korisnika koji su smješteni preko Centra za socijalni rad. Po novom Zakonu o socijalnoj zaštiti koji je stupio na snagu u maju prošle godine, naša ustanova od resornog ministarstva za ove korisnike mjesečno dobija po 80 KM, što je oko 11.000 KM mjesečno - kazao je Lolić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.