NavMenu

Alibaba- Najveća svjetska onlajn prodavnica?

Izvor: Mondo Ponedjeljak, 25.03.2013. 15:23
Komentari
Podeli

"eBay" je možda ajkula u okeanu, ali je "Alibaba" krokodil u Jangce rijeci. Ukoliko se budemo borili u okeanu, mogli bismo izgubiti, ali ako se borimo u reci, pobjedićemo, kažu u "Alibabi".

Kinesko tržište onlajn trgovine postepeno pretiče Sjedinjene Američke Države, a jedna njena gigantska firma pod imenom "Alibaba" već dominira tržištem, prenosi britanski list "Ekonomist".

Ova kompanija je, prema određenim mjerilima, već postala najveća svjetska kompanija u oblasti e-trgovine, dok su dva "Alibabina" portala prošle godine zabeležila prodaju od 1,1 biliona juana (170 mlrd USD), što je više od američkih "eBay"-a i "Amazon"-a zajedno.

"Alibaba" je na putu da postane prva svjetska kompanija u oblasti onlajn trgovine. Uprkos tako izuzetnom uspjehu, mnogi ljudi van Kine jedva da su primjetili rast te privatne kompanije. To bi se, međutim, uskoro moglo promjeniti, nakon što je osnivač kompanije, bivši profesor engleskog poznat pod nadimkom Džek Ma, najavio da će u maju funkciju izvršnog direktora predati Džonatanu Luu.

Ubrzo nakon toga, kompanija će objaviti detalje inicijalne javne ponude akcija, a procjenjuje se da bi ukupna tržišna vrijednost kompanije "Alibaba" mogla biti procjenjena na između 55 do 120 mlrd USD.

"Alibabina" priča je do sada bila jedna od boljih inovacija i jasan pokazatelj kako steći prednost u Kini!

Sam poznat kao krokodil iz Jangcea, Ma je 1999. osnovao kompaniju zajedno sa sajtom Alibaba.com, poslovnim portalom koji povezuje male kineske proizvođače sa kupcima u inostranstvu. Njegov sledeći izum je potrošački portal "Taobao", koji prodaje skoro milijardu proizvoda i na listi je 20 najposjećenijih internet stranica na svijetu.

Kompanija "Alibaba" bi, međutim, mogla ostvariti i brži rast. Predviđa se da bi do 2020. godine, kinesko tržište onlajn trgovine mogli biti veće od postojećih tržišta SAD, Britanije, Japana, Njemačke i Francuske.

"Alibaba" će proširiti poslovanje na globalnom nivou, iskoristivši potrošnju Kineza u inostranstvu i širenjem u zemlje u usponu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Finansije

Evo gdje 0,001% najbogatijih ulaže svoj novac

Ultra bogati uz sav novac žive drugačije od ostatka svijeta, pa i njihove strategije ulaganja izgledaju znatno drugačije od portfelja prosječnog investitora. - Iako ne postoji zvaničan prag za ulazak u klub 0,001% najbogatijih, centimilioneri ili pojedinci sa ukupnom neto vrijednošću od preko 100 mil USD dovoljno su bogati da bi bili dio ovog kluba - smatra Kevin Teng, izvršni direktor VRISE Wealth Management Singapura,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.