NavMenu

Narodno pozorište RS sa "Hasanaginicom" na 58. Sterijinom pozorju u Novom Sadu

Izvor: Glas Srpske Nedjelja, 24.03.2013. 20:44
Komentari
Podeli

Narodno pozorište Republike Srpske izvešće predstavu "Hasanaginica" u čast nagrađenih na 58. festivalu Sterijino pozorje, koji će trajati od 26. maja do 2. juna.

Tekst Ljubomira Simovića režirala je Olivera Đorđević. Simovićeva "Hasanaginica" zasnovana je na narodnoj pjesmi i istinitoj priči o tragičnoj sudbini Fatime Arapović, rođene Pintorović, koja se nekada prenosila s koljena na koljeno u Imotskoj Krajini.

- Iako postoji nekoliko dramatizacija narodne pesme "Hasanaginica", Simovićev tekst je najpribližniji našem vremenu i najjasnije oslikava mentalitet ljudi sa Balkana. Nažalost, okolnosti u kojima je nastala izvorna pesma nisu se mnogo promenile o pitanju muško-ženskih odnosa, ali i odnosa u društvu, stavova i predrasuda. Neke stvari se ne menjaju vekovima na Balkanu - kazala je Đorđevićeva.

Lik Hasanaginice tumači Nikolina Jelisavac, a Hasanagu igra Željko Erkić. Svoje glumačke kreacije novosadskoj publici pokazaće i Nataša Ivančević, Stevan Šerbedžija, Ljiljana Čekić, Goran Jokić, Boris Šavija, Branko Janković, Vladan Popović i Bojan Kolopić.

Selektor Sterijinog pozorja Igor Bojović rekao je da je u izboru predstava za predstojeći 58. festival nacionalne drame i pozorišta akcenat stavljao na domaći dramski tekst, te da će u zvaničnoj selekciji biti devet predstava.

Za festivalske nagrade takmičiće se "Čarobnjak" somborskog Narodnog pozorišta i "Sunce tuđeg neba" Puls teatra iz Lazarevca. U takmičarskom programu je i drama "Konstantin", Narodnog pozorišta iz Niša i Narodnog pozorišta iz Beograda. Među predstavama na repertoaru su i "Grebanje ili kako se ubila moja baka", u produkciji beogradskih Hartefakt fonda i Bitef teatra i Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice.

Selektor je u zvaničnu festivalsku konkurenciju uvrstio i predstave "Virus" jermenskog Teatra mladih iz Jerevana i "Gospođa ministarka" Branislava Nušića, Satiričkog kazališta "Kerempuh" iz Zagreba. Beogradsko Pozorište na Terazijama nastupiće sa mjuziklom "Zona Zamfirova", Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada izvešće predstavu "Galeb", dok će Jugoslovensko dramsko pozorište nastupiti sa predstavom "Otelo".


"Krugovi"

Međunarodni program 58. Sterijinog pozorja "Krugovi" imaće temu "Povratak kući". Odgovor na temu daće predstave "Odisej", po tekstu Gorana Stefanovskog, u režiji Aleksandra Popovskog i u koprodukciji Sterijinog pozorja i nekoliko pozorišta iz Srbije i inostranstva, kao i "Unterštat" Hrvatskog narodnog kazališta iz Osijeka.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj

Otvoren pogon njemačke kompanije u Laktašima vrijedan 20 mil EUR - U proizvodnji dijelova za vozila zaposleno 600 ljudi

Novi proizvodni pogon kompanije Mahle Electric Drives Bosnia svečano je danas otvoren u Aleksandrovcu kod Laktaša, a vrijednost ove njemačke investicije je oko 20 mil EUR. Presjecanjem vrpce pogon su otvorili predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Nadzornog odbora grupe Mahle Hajnc Junker, te generalni direktor i direktor operacija poslovne jedinice elektronika

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.