NavMenu

Hrvatska uvodi porez na zaradu od transfera sportista?

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 19.03.2013. 15:51
Komentari
Podeli

Istraživači hrvatskog Instituta za javne finansije pozvali su Poresku upravu Hrvatske da sve poslove vezane uz transfere oporezuje kao privrednu djelatnost.

Po nihovoj ocjeni, transferi sportista, a naročito fudbalera, ne mogu se smatrati neprofitnom djelatnošću, bez obzira da li se obavljaju u okviru klubova koji su registrovani kao udruženja, prenosi T portal.

Iako transfer igrača kao predmet oporezivanja nije nigdje izričito naveden - ni u hrvatskom Zakonu o PDV-u, ni u evropskoj Direktivi o PDV-u - stručnjaci ističu da iz sadržaja te transakcije, uz primjenu odredbi i definicija pojma usluge i poreskog obveznika, proizlazi da se radi o obavljenoj usluzi koja je predmet oporezivanja.

Profesionalnim sportskim klubovima Zakon o sportu omogućava da budu udruženja građana, ali obzirom na odredbe Zakona o porezu na dobit, u svakom pojedinačnom slučaju potrebno je preispitati da li je riječ o obavljanju profitne ili neprofitne djelatnosti, odnosno o obavezi plaćanja poreza na dobit.

Kada je riječ o PDV-u, svi klubovi, nezavisno da li su registrovani kao udruženja ili trgovačka društva, ulaze u sastav PDV-a ako im godišnji prihodi prelaze 230,000 kuna (30.400 EUR).

Stručnjaci takođe smatraju da su i igrači, kao fizička lica, dužni da plaćaju porez na prihod i doprinose na sve prihode vezane uz obavljanje sportske djelatnosti, uključujući i prihode od transfera.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.