Izvor: eKapija | Petak, 15.09.2006.| 15:12
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Bosansku dolinu piramida posjetila delegacija Kantonalne privredne komore Tuzla

-

U posjeti Bosanskoj dolini piramida 14. septembra 2006. godine boravila je delegacija Kantonalne privredne komore Tuzla: direktor Komore gosp. Nedret Kikanović te tri člana Upravnog odbora među kojima i direktorica "Pivare" Tuzla d.d. Gorana Dautović. Nakon obilaska aktivnih sondi na piramidi Sunca, delegacija Komore je, u društvu Semira Osmanagića, predsjednika Upravnog odbora Fondacije Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, posjetila i sve sonde, uključujući i plato piramide Mjeseca. Uvaženi gosti su, impresionirani bosanskim piramidama, obećali da će intenzivirati uključivanje privrednih subjekata Tuzlansko-Podrinjskog kantona u projekte Fondacije.

U Visoko je doputovala i ekipa njemačke nacionalne televizije ARD koja će, kako je najavljeno, u naredna četiri dana snimiti reportažu o piramidama za emisiju "NANO". Emisija će, osim na ARD televiziji, biti prikazana i na, ZDF-u, nacionalnoj televiziji Austrije ORF i švicarskoj televiziji SRG. Fondacija je ugostila i novinare magazina "Nova sloboda" iz Mostara, a informacije o Projektu istraživanja bosanskih piramida prezentirane su i timu BH radija 1. Bosansku piramidu Mjeseca posjetili su predstavnici ABS banke i austrijske Sparkaase Bank te saradnik muzeja u Mannheimu Steffen Dorer koji će u Visokom provesi dvije naredne sedmice.

Na sjevernoj strani piramide Sunca, nastavljeni su radovi u kontinuitetu. Stručni timovi su 14. septembra proširivali probnu sondu, nastavili širenje S 5 -11 s namjerom njenog spajanja u cjelinu- zadržan kontinuitet praćenja megalitnih kamenih blokova. Na S 12 je u kontinuitetu nastavljeno njeno širenje u pravcu istočne ivice sonde.

Na sondi br.7 piramide Mjeseca, otkopan je kvadrant A do nivoa breče. Na njemu se vidi aglomeracija koja je prisutna i u kvadrantu B ali u nižem nivou. Ona leži direktno na sloju breče. Nema prisustva ploča pješčara. Na sondi br.8 nastavljeno je skidanje sjeverozapadnog profila do bazičnog nivoa. Sonda br.20 se širi prema jugu u dužini od 10,20 m i prema sjeveru u dužini od 4,50 m. Širina početnog dijela odmah iznad prilaznog stepeništa je 3,00 m a prema jugu na 1,86 m prekida se ovaj nivo i na dubini od 28 cm nalazi se nivo nepravilno postavljenih ploča breče nepravilnog oblika, dislocirane. Sonda br.1 - nastavljeno otvaranje šlica prema sjeveru, dok je sonda br.9 proširena prema zapadu, jugu i istoku. Na platou piramide Mjeseca nastavljeno je s bušenjem sondažnog bunara. Također, otvorena je nova sonda na kojoj se uočava fragment kanalića koji presjeca sondu, te je prisutan kameni mozaik.

-

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.