Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 18.03.2013.| 13:39
Izdvojite članak Odštampajte vijest

"Rotex Group" iz Brčkog gradi termoelektranu na biomasu u Finskoj - U 2012. ostvaren značajan uspjeh u BiH, Srbiji i Sloveniji

Kompanija "Rotex Group" iz Brčkog učestvuje u izgradnji termoelektrane na biomasu u Finskoj, blizu Helsinksija, što je potvrda uspješnog probijanja te kompanije na tržište skandinavskih zemalja, rekao je za "eKapiju" Momčilo Simikić, generalni direktor "Rotex Group".

Otpočinjanje rada u Finskoj je rezultat kontakata i povjerenja koje je Simikić stekao od tamošnjih investitora, a sve to dok je radio kao projekt menadžer za jednu kompaniju koja radi na izgradnji trenutno najveće nuklearne elektrane na svijetu, sa kapacitetom 1.600 MW sa jednim reaktorom.

Kompanija "Rotex Group" danas posluje u Sloveniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, kao i na tržištu skandinavskih zemalja, a imaju želju da se prošire po cijelom evropskom tržištu, kaže Momčilo Simikić.

- "Rotex Group" vuče svoje korijene iz bivše jugoslovenske firme "CEMEX". Kao rezultat političko-ekonomskih promjena u Jugoslaviji, kompanija "Rotex Group" je nakon ratnih sukoba na ovim prostorima nastavila raditi kao samostalna firma, čija fleksibilnost i brzina donošenja odluke rezultira dvostrukim profitiranjem- ističe Simikić

Tokom prošle, 2012. godine ostvaren je dobitak na sve svoje tri lokacije u Srbiji, BiH i Sloveniji, a puno vjeruju u svoje proširenje i nastup u Skadinaviji.

- Posebno bih želio izdvojiti otvaranje našeg predstavništva u Republici Finskoj, gdje smo na samom početku dobro startovali- navodi Simikić.

U BiH, "Rotex Group" je realizovao značajne projekte za TE "Ugljevik", TE "Gacko" kao i u preduzeću "Bimal" iz Brčkog.

- Vršimo usluge bravarsko-zavarivačkih radova na sanacijama kotla u TE "Ugljevik" i TE "Gacko", pošto se svake godine vrše remonti na tim djelovima cjevnih sistema. Pored toga, u fabrici ulja "Bimal" konstantno smo zastupljeni na sanacijama cjevovoda, na silosima, sanacijama elevatora, cjevovoda za otprašivanje, kao i mnogim drugim pogonima. Uskoro i kod njih kreće generalni remont, tako da ćemo i ove, 2013. godine uzeti bitnu ulogu u ovom, izuzetno značajnom projektu.

Što se tiče Srbije, "Rotex Group" radi za fabriku šećera "Sunoko" u Pećincima. Takođe, bili su zastupljeni na projektu sanacije kotla u TE "Nikola Tesla B" u Obrenovcu, a u Sloveniji su trenutno zastupljeni na značajnim investicionim radovima na termoelektrani Šoštanj.

- Cilj nam je da preko naše firme u Sloveniji osvajamo tržište Evrope. Imamo planove i za nadolazeće projekte, npr "Južni tok’" koji nam je izuzetno zanimljiv i izazovan.

Kako bi poslovanje "Rotex Grop" obilježio besprekoran rad, uvedeni su i standardi kvaliteta, kao što su Menagement sistem EN ISO 9001:2008, Sigurnost i zaštita na radu po Standardu EN - SCC : 2006, dozvola za zavarivačke radove EN ISO 3834-2. Do juna 2013. očekuju da će dobiti SCC standard zaštite na radu.

A o željama za tekuću godinu, Simikić kaže da planiraju da se povećaju do broja od 200 radnika i da se prošire i na tržišta Bliskog istoka.

- Osim toga, nastojaćemo da zauzmemo izuzetno važnu ulogu u projektima koji slijede u skandinavskim zemljama.

T.B.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.