NavMenu

"Elektroprivreda RS" smanjila gubitke za 3,7 mil KM u 2012. - Najveći "minus" u "Elektrokrajini"

Izvor: Glas Srpske Ponedjeljak, 18.03.2013. 11:38
Komentari
Podeli

Distributivni gubici na nivou Mješovitog holdinga "Elektroprivrede RS" u prošloj godini iznosili su 15,37% i smanjeni su za 30 gigavat časova u odnosu na 2011. godinu, istakli su u "Elektroprivredi RS".

U ERS-u su istakli da godišnji finansijski efekat smanjenja gubitaka tokom 2012. godine u odnosu na 2011. godinu iznosi oko 3,7 mil KM.

- Kao rezultat primjene niza mjera tokom 2012. distributivni gubici na nivou MH ERS-a su sa 16,2% smanjeni na 15,37% - kazali su u ERS-u.

Posmatrano po distributivnim preduzećima, najveći distributivni gubici ostvareni u "Elektrokrajini" gdje iznose 19,95%.

- Najmanji distributivni gubici zabilježeni su u preduzeću "Elektro Doboj" gdje su iznosili 8,7%. Na području "Elektro-Bijeljine" gubici su iznosili 10,81%, "Elektrodistribucije Pale" 12,74%, te "Elektro-Hercegovine" 13,73% - naglasili su u "Elektroprivredi".

Dodali su da je 2012. godine nastavljen višegodišnji kontinuitet smanjenja distributivnih gubitaka.

- U 2006. godini ostvareni distributivni gubici iznosili su 20,84%, a tokom 2010. godine 16,54% bruto preuzete električne energije. Trend značajnog smanjenja gubitaka nastavljen je i ove godine - istakli su u ERS-u.

Kada su u pitanju distributivni gubici elektroprivreda u zemljama u okruženju i u BiH, u ERS su istakli da su gubici ostvareni u prethodnom periodu na nivou "Elektroprivrede RS" približni rezultatima ostvarenim u "Elektroprivredi Srbije" i "Elektroprivredi Herceg-Bosne".

- U odnosu na Crnu Goru i Albaniju, distributivni gubici u Republici Srpskoj u prethodnom periodu bili su na manjem nivou, dok su "Hrvatska elektroprivreda" i "Elektroprivreda BiH" ostvarivale bolje rezultate na ovom polju od "Elektroprivrede RS" - naglasili su u ERS-u.

Direktor "Elektrokrajine" Seka Kuzmanović kaže da su oni u prošloj godini imali za 1% manje gubitke nego u 2011.

- U potpunosti se sprovodi akcioni plan na smanjenju gubitaka i intenzivno radimo na tome. Sada su uključeni i tužilaštvo i policija da nam pomognu u otkrivanju i sankcionisanju neovlašćene potrošnje koja je, nažalost, takva kakva jeste - kazala je Kuzmanovićeva.

Ona je istakla da se efekti primjene akcionog plana i zajedničkog djelovanja tužilaštva i policije vide, te da je to doprinijelo da "Elektrokrajina" u februaru ima gubitke od 19%.

- Radimo sve što je moguće da te gubitke dovedemo na onu mjeru koja je propisana - naglasila je Kuzmanovićeva.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.