Izvor: Nezavisne novine | Ponedjeljak, 18.03.2013.| 11:36
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Borba za nekretnine FAM "Jelšingrad" u Sloveniji i Hrvatskoj

(Foto: b)

Stečajni upravnik banjalučke Fabrike alatnih mašina "Jelšingrad" najavio je da će sa stečajnim sudijom dogovoriti način ulaska u posjed i prodaje nekretnina tog preduzeća u Sloveniji i Hrvatskoj, nakon što je od Vlade RS u petak (15. marta 2013. godine) dobio zeleno svjetlo za pokretanje tog postupka.

Aleksa Nježić, stečajni upravnik FAM "Jelšingrad", kazao je da poslovni prostor preduzeća u Ljubljani već duže vrijeme nelegalno koristi treće lice, dok su u zapuštenom odmaralištu u Biogradu na moru smještene izbjeglice.

On ističe da je prvi predstojeći korak obezbjeđenje neophodnih saglasnosti slovenačkih i hrvatskih vlasti za ulazak u posjed i prodaju navedenih nekretnina, koje FAM "Jelšingrad" nije mogao koristiti od proteklog rata.

- Zainteresovanih kupaca je bilo i prije stečaja preduzeća, ali nam najveći problem za prodaju nekretnina u Biogradu na Moru predstavlja postojeća zabrana raspolaganja imovinom preduzeća iz BiH u Hrvatskoj. Vidjećemo, stoga, da li ćemo ići na skidanje te zabrane ili ćemo prodavati objekat u postojećem statusu - objasnio je Nježić.

Ukazuje da je prodaja tog objekta neophodna prije zaključenja stečaja FAM "Jelšingrad" kako imovina ne bi pripala Hrvatskoj.

U Fondu za upravljanje nekretninama i potraživanja u vlasništvu RS, koji je uključen u postupak prodaje imovine FAM "Jelšingrad" u Sloveniji i Hrvatskoj, navode da procijenjena vrijednost poslovnog prostora u Ljubljani površine 42,76 metara kvadratnih iznosi 255.339 KM. U Biogradu na moru se prodaje odmaralište koje se sastoji od dvije kuće od 94 i 100 kvadrata i zemljišta od 763 kvadrata procijenjene vrijednosti 541.902 KM.

Novac od potencijalne prodaje tih nekretnina treba da bude uplaćen na račun Vlade RS, koja ima obavezu da refundira troškove stečajnog upravnika u pripremi prodaje, poput angažovanja procjenitelja i advokata, koji su do sada iznosili 36.000 KM. Ostatak iznosa biće doznačen Fondu za upravljanje nekretninama i potraživanja u vlasništvu RS.

FAM "Jelšingrad" je u stečaj otišao u avgustu 2009. zbog visokih dugova i prekida većeg dijela proizvodnje.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.