Izvor: Glas Srpske | Subota, 16.03.2013.| 12:53
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Pojeftinila cijena obradivog zemljišta u RS - Dunum zemlje od 200 do 1.000 KM

(Foto: b)

Cijena obradivog zemljišta u Srpskoj pada već nekoliko godina, a dunum se trenutno može kupiti po cijeni od 200 do 1.000 KM, u zavisnosti od lokacije.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika i mljekara RS Vladimir Usorac kaže da cijena njiva pada jer se danas ne isplati baviti poljoprivredom.

- Ratari ulože veliki trud i rad, a na kraju nemaju nikakvu zaradu - ističe Usorac.

On je naglasio da se dunum poljoprivrednog zemljišta prodaje po bagatelnoj cijeni, te da se može kupiti i za 200 KM.

- Ukoliko je obradivo zemljište smješteno na dobroj lokaciji, onda je cijena veća - rekao je Usorac i dodao da se i u idućem periodu može očekivati dalji pad cijena obradivog zemljišta, pogotovo ako nadležni ništa ne urade da bi se poboljšao položaj poljoprivrednika.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika iz Semberije Ostoja Nikolić rekao je da se dunum zemljišta u Semberiji prodaje po cijeni od 500 do 1.000 KM, odnosno hektar košta od 5.000 do 10.000 KM.

- Cijena obradivih parcela pada iz dana u dan, o čemu svjedoči i podatak da je prije samo dvije godine dunum obradivog zemljišta prodavan po cijeni od 1.000 do 3.000 KM - rekao je Nikolić.

Prema njegovim riječima, trenutno je na prodaju ponuđeno nekoliko stotina dunuma obradivog zemljišta u Semberiji, ali kupaca nema.

- Poljoprivreda je u nezavidnom položaju. Za ratare će i nekoliko idućih godina biti teške jer je poljoprivreda pala na najnižu granu i trebaće duži period da oživi - rekao je Nikolić.

S druge strane, cijena obradivog poljoprivrednog zemljišta u Srbiji u posljednjih pola godine drastično je skočila, pa umjesto 8.000 evra, hektar najskuplje njive sada košta čak 16.000 EUR.

Uzrok naglog poskupljenja oranica je, kako kažu agronomi, to što se ulaganje u zemljište pokazalo kao najsigurnija investicija u kriznim godinama.

Iskorišćeno zemljište

Usorac je rekao da u Srpskoj ima oko 260.000 hektara obradivog zemljišta, ali da se obrađuje svega oko 40.000 hektara.

- Najmanje iskorišćenog zemljišta nalazi se u nerazvijenim opštinama koje nemaju mogućnosti da podrže razvoj poljoprivrede, a najviše zemljišta obrađuje se u Lijevče polju, Semberiji i Posavini - naglasio je Usorac.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.