Izvor: eKapija | Četvrtak, 14.03.2013.| 13:12
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Veliki privredni subjekti u FBiH uložili oko 1 mlrd KM u zaštitu okoliša - Od 2003. izdato 450 okolišnih dozvola

(Foto: b)

Ulaganja u zaštitu okoliša velikih privrednih subjekata u FBiH, dvije termoelektrane, dvije cementare, Željezare u Zenici, mostarskog "Aluminija", industrijskog kompleksa u Tuzli, iznose oko 1 mlrd KM. Okolišna dozvola je primorala investitore i starih i novih postrojenja da ulažu u okoliš na način kako to predviđa dozvola, rekao je savjetnik za okolišne dozvole u Ministarstvu okoliša i turizma FBiH Josip Dolušić.

U prethodnh 10 godina od kada se primjenjuje Zakon o zaštiti okoliša i izdaje okolišna dozvola, Federalno ministartsvo okoliša i turizma izdalo je 450 okolišnih dozvola, zaključno sa 31. decembrom 2012. Toj brojci treba pridodati više od 1.000. dozvola izdatih na kantonalnom nivou. Od tih 450 dozvola, u posljednje dvije godine izdato je 250, a prethodnih 8 godina 200.

- I gospodarstvenici i investitori su svijesni značaja zaštite okoliša, kvalitetnih priprema postrojenja, zatim izradom studija uticaja na okoliš i poduzimanja preventivnih mjera. Cjelokupnim procesom izdavanja dozvola mi smo na neki načina napravili inventuru privrednika u FBiH, a ako tome dodamo i kantonalne dozvole, to inventurna lista za sve kantonalne Vlade koje se bave gospodarstvom i razvojem- rekao je Dolušić.

Na konferenciji održanoj u srijedu (13. mart 2013. godine) na Međunarodnom sajmu ekologije "Eco Expo" Dolušić je naveo kako je u setu zakona usvojenih od 2003. godine u FBiH, najznačajniji Zakon o zaštiti okoliša i to sa najjačim instrumentom, okolišnom dozvolom.

- Riječ je o integralnom upravnom aktu kojim se propisuju mjere i zaštite svih sustavnica okoliša, zraka, vode, zemlje, biodiverziteta, upravljanja otpadom i ostalog. U zakonodavnom procesu, prije izdavanja urbanističke saglasnoti, investitor za čiji projekat se smatra da ima ili može imati negativan uticaj na okoliš, dužan je prethodno nabaviti okolišnu dozvolu.

Okolišna dozvola se, prema njegovim riječima, izdaje prema savremenim evropskim standardim i tretira sve uticaje koje pogoni postrojenja mogu imati na pojedine segmente okoliša i okolišne sredine. Okolišna dozvola, time preventivno djeluje na prekomjerna zagađenja i doprinosi očuvanju okoliša i zažtiti zdravlja ljudi.

Dolušić navodi kako su u 2012. godine uveli neke novine u sistem izdavanja okolišnih dozvola. Riječ je o "Fabrici cementa Lukavac", gdje je uz dozvolu odobreno i spaljivanje starih auto guma, u omjeru od 10% u odnosu na standardno gorivo, čime je obezbijeđeno pojeftinjenje proizvodnje u cementari, a sa druge značajne mjere zaštite okoliša i zbrinjavanja otpada.

Takođe, izdali su i šest okolišnih dozvola za GIKIL (Global Ispat koksna industrija Lukavac).

U pripremi je i novi zakon o zaštiti okoliša, kojim žele da primjene EU direktive.

- Sada, u našem zakonodavstvu transponiranje tih direktiva iznosi oko 50%, a novim zakonom želimo da povećamo taj procenat- zaključuje Dolušić.

(Foto: b)

Osim procesa izdavanja okolišnih dozvola, značajan projekat u cijeloj BiH koji je vrijedan pomena jesu i regionalne deponije, projekat od velikog značaja kojim se riješava problem zbrinjavanja krutog otpada.

Pomoćnik u Ministarstvu okoliša i turizma FBiH Mladen Ruduž kazao je kako se u Federaciji, a i RS, ušlo u projekat zatvaranja opštinskih deponija.

- Taj koncept podrazmijeva ne da se gasi komunalna djelatnost, normanlo, nego pretvaranje otpada u vrijednost, tj. robu. Općinske deponije transformiramo u dijelove regionalnih centara za upravljanje otpadom, jer po zakonodavstu EU zbrinjavanje otpada podrazumjeva otpad kao sirovinu (reciklaža), otpad kao energetsku vrijednost (gorivo) i otpad koji je za odlaganje- navodi Duluž.

Upravo taj koncept, koji je pokrenut prije 5 godina, rezultirao je sa 5 velikih deponija, u Zenici, Mostaru, Sarajevu, Bijeljini i Banjaluci.

T.B.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE