Izvor: Dnevni list | Srijeda, 13.03.2013.| 12:34
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kulturni događaj godine - Remek djela iz Umjetničke galerije BiH gostuju u gradovima širom zemlje

Krajem prošle godine, Umjetnička galerija BiH u Sarajevu najavila je gostovanje stalnog postava ove galerije u 15 gradova širom BiH.

Stalna postavka UGBiH "Retrospectrum" prvi put će izaći iz galerije iz Sarajeva ka publici u gradovima u BiH u projektu pod nazivom "Putujuće boje - stalna u pokretu", što će biti apsolutno najznačajniji kulturni događaj 2013. godine, najavili su iz galerije.

Za taj projekt UGBiH dobila je 200.000 KM na konkursu Ministarstva civilnih poslova BiH.

Projekt počinje u Banjaluci, u Muzeju suvremene umjetnosti RS, gdje će izložba biti postavljena od četvrtka, 14. ožujka.

Nakon Banjaluke, izložba putuje u Bihać, u Gradsku galeriju, a zatim u Livno u galeriju "Gabrijel Jurkić", a 20. travnja u sklopu otvorenja Dana Matice hrvatske "Mostarskog proljeća" izložba će biti otvorena u Hrvatskom domu herceg Stjepana Kosače u Mostaru.

Izložba će polovicom svibnja biti otvorena u Brčkom, polovicom lipnja u Tuzli (u Galeriji portreta), a u sklopu projekta ugovoreni su i Franjevačka galerija Široki Brijeg, Bugojno, Goražde i Konjic.

Biće izložena najreprezentativnija djela, od freski iz 16. stoljeća, preko djela naših najvećih likovnih imena- Gabrijela Jurkića, Romana Petrovića, Mice Todorović, Nade Pivac, Voje Dimitrijevića, Ismeta Mujezinovića, do suvremenih kao što su Braco Dimitrijević, Mustafa Skopljak i drugi.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.