NavMenu

Usvojen nacrt proračuna Općine Široki Brijeg za 2013. godinu s 22 glasa 'za'

Izvor: Dnevni list Srijeda, 13.03.2013. 12:36
Komentari
Podeli

Široki BrijegŠiroki Brijeg

Na jučer održanoj sjednici Općinskog vijeća Široki Brijeg raspravljalo se o nacrtu proračuna općine koji je usvojen s 22 glasa "za" od ukupno 25 vijećnika, a sjednici je nazočilo njih 24.

Na raspravi o proračunu su vijećnici iz NSRZB-a i HDZ-a 1990. davali prijedloge o povećanju ili smanjenju određenih stavki za sport, troškove reprezentacije i goriva za službena vozila, na što je načelnik Miro Kraljević odgovorio da je problem proračuna taj što je jednostavno mali i tako nema sredstava za sve što bi se htjelo proračunom obuhvatiti.

- Proračun je zadan unaprijed te nemamo prostora prebacivati sredstva s jedne stavke na drugu - izjavio je Kraljević, dodavši da je zadovoljan s raspravom o proračunu i viđenjem iste od vijećnika, no da ne treba oko proračuna "dizati prašinu" upravo zbog njegove visine i ograničenosti. Javna rasprava oko proračuna za 2013. je otvorena do 20. ožujka. Prijedlog odluke o davanju prethodne suglasnosti na odluku o pristupanju dodjeli koncesije je usvojen s 22 glasa "za" i jednim suzdržanim, a u raspravi o ovoj točki dnevnog reda je Mirko Zovko ispred HDZ-a 1990. predložio da sami predlagači točki jasnije napišu o čemu se zapravo u zadanoj materiji radi. Njegov prijedlog je prihvatio Andrija Kraljević, šef Odsjeka za gospodarstvo, koji je pojasnio kako jednostavno nije bilo vremena smislenije obrazložiti u materijalima o čemu se radi.

Povjerenstvo za koncesije

U sklopu ove točke je bio i prijedlog rješenja o utvrđivanju liste kandidata promjenjivih članova Povjerenstva za koncesije, gdje je osim šest kandidata predloženo još njih troje, i to po jedan ispred NSRZB-a, HDZ-a 1990. te HSP-a dr. Ante Starčević, što je od predlagača, Kluba vijećnika HDZ-a BiH, i prihvaćeno, a prijedlog je usvojen s 18 glasova "za" iako nije riječ o takvoj vrsti povjerenstva u kojoj moraju biti zastupljene sve političke opcije jer član povjerenstva ne smije obavljati političke funkcije. Ukoliko je netko od predloženih u sukobu interesa, bit će automatski diskvalificiran te neće moći postati član povjerenstva. Utvrđena je lista kandidata u sastavu: Borislav Zovko, Alenka Kvesić, Andrija Kraljević, Boro Đolo, Dragan Pavković, Zdenko Mandić, Ivan Šakota, Katarina Kraljević Primorac i Marija Lovrić.

Jednoglasno je usvojen prijedlog zaključka o pokretanju postupka za stjecanje vlasništva na Hidromelioracijskim sustavom u Širokom Brijegu. Zakon o vodama Federacije BiH je definirao vlasništvo nad hidromelioracijskim sustavima prije raspada Jugoslavije da su oni u vlasništvu županija u kojima se nalaze. U ZHŽ-u su dva takva sustava, jedan u Ljubuškom i jedan u Širokom Brijegu, koji su neovisni jedan o drugome. Općina preko javne ustanove "Coming" već brine o vodama i sustavu te će preko načelnika tražiti vlasništvo od županije.

- Na nama je da tražimo pravna i tehnička rješenja da ovaj sustav opet bude u punoj funkciji i da služi svima jednako - izjavio je Andrija Kraljević.

Na sjednici je s 23 glasa "za" i jednim suzdržanim usvojen prijedlog odluke o gubljenju statusa nekretnine u općoj uporabi. Također je donesen zaključak prema kojem se pristupa postupku utvrđivanja, ekshumacije i premještanja posmrtnih ostataka iz Drugog svjetskog rata s grobišta koje se nalazi u središtu grada.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.