NavMenu

I ove godine radovi na manastirskom kompleksu Osovica - Potrebna dodatna sredstva za kompletnu obnovu

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 11.03.2013. 14:07
Komentari
Podeli

Manastir OsovicaManastir Osovica

Ove godine biće nastavljena izgradnja manastirskog kompleksa Osovica u Novoj Vesi (opština Srbac) koji se obnavlja nakon sedam vijekova. Prošle godine je podignuta glavna manastirska crkva u visini od 2,5 metara, a u narednom periodu biće nastavljeno njeno zidanje i uređenje manastirske kapele, saopšteno je na sajtu opštine Srbac.

- U kapeli trebamo postaviti ikonostas, pjevnice i ikone pa se nadamo da bismo tokom ljeta mogli obaviti osvećenje ovog objekta. Izgradnju crkve sa kupolom bismo trebali završiti ove godine a ukoliko bude dovoljno sredstava planiramo da je pokrijemo bakarnim limom- kaže monah Dositej.

Obnova manastira je počela prije tri godine a temelji manastirskog konaka i kapele su osveštani polovinom 2010. godine. Na radovima je angažovano građevinsko preduzeće "Koning" iz Prnjavora.

- Sredstva se uglavnom prikupljaju prilozima vjernika i donacijama imućnih ljudi i firmi. Opština nam je zajedno sa "Elektrokrajinom" i "Telekomom" pomogla oko infrastrukture, odnosno prilaznog puta, struje i vode, a nadam se da će se u budućnosti značajnije uključiti Republički sekretarijat za vjere i staviti naš manastir na listu prioriteta za izgradnju- kaže monah Dositej.

On dodaje da posjeduje dokument iz austrougraske arhive na staroslovenskom jeziku, sa pečatom manastira "Blagovijesti Presvete Bogorodice – Osovica" iz 1330.godine kao i druge dokumente o postojanju hrama na ovom lokalitetu.

- Svake godine nam dolazi na hiljade vjernika iz cijele regije. Očekujem veliku posjetu u nedjelju 7.aprila, na praznik Blagovijesti, kada ćemo održati službu u novoj kapeli i dostojanstveno obilježiti manastirsku slavu. Zato pozivam sve vjernike da nam se tada pridruže- kaže Dositej.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.