NavMenu

Brokeri donose novi kvalitet - Bankarskim posredovanjem u osiguranju protiv nelojalne konkurencije

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 11.03.2013. 12:01
Komentari
Podeli

U RS su od početka godine osnovana prva društva i bankarska odjeljenja za poslove posredovanja u osiguranju, što predstavlja iskorak u razvoju domaćeg tržišta osiguranja opterećenog nelojalnom konkurencijom i nezakonitim popustima.

U Agenciji za osiguranje RS kažu da zakonska regulativa već duže vrijeme omogućava brokerske poslove u osiguranju, ali da je, očito, tek ove godine sazrela potreba za novim vidom povezivanja klijenata i osiguravajućih kuća, prenose "Nezavisne novine".

Dozvolu za brokerske poslove u osiguranju u 2013. dobili su banjalučka Hypo Alpe Adria banka, Balkan Investment banka i društvo "Prvi broker".

Brokeri osiguranja, za razliku od zastupnika koji rade za osiguravajuće kuće kao njihova "produžena ruka", rade za interes svojih klijenata savjetujući ih pri izboru vrste osiguranja i rizika od kojih se treba osigurati. Oni proviziju ne naplaćuju od klijenta već od osiguravajuće kuće kojoj donesu posao.

Božana Šljivar, direktorka Agencije za osiguranje RS, kaže da su osiguravajuća društva iskazala interes da promijene tradicionalne kanale prodaje preko fizičkih lica, te se okreću saradnji sa bankama koje imaju prednost zbog velike mreže filijala i neposrednog kontakta sa klijentima.

Ona je izrazila očekivanje da će ulazak banaka u poslove posredovanja u osiguranju doprinijeti djelimičnom suzbijanju nelojalne konkurencije, jer vjeruje da će one, zbog reputacije, dosljednije poštovati zakonske propise.

- Bankoosiguranje je posebno atraktivno za preduzeća koja će sada na jednom mjestu u banci moći dobiti paket finansijskih usluga, od kredita, trgovanja hartijama od vrijednosti, do ponude sklapanja polisa osiguranja - naglasila je Šljivareva ukazujući da je to uobičajena praksa u mnogim zemljama EU.

Iz Hypo banke su saopštili da će njihove usluge posredovanja u osiguranju biti besplatne za klijente, dok za samu polisu osiguranja tvrde da će biti povoljnija u odnosu na trenutnu tržišnu cijenu. Kako ukazuju, proces zaključenja polisa biće brz i efikasan, jer će se završavati u prostorijama banke, dodajući da će narednih dana potpisati prve ugovore o posredovanju sa vodećim osiguravajućim kućama u RS.

U Balkan Investment banci takođe su naveli da će postojećim, ali i novim klijentima besplatno omogućiti najpovoljnije sklapanje polisa životnih i neživotnih osiguranja, u svim svojim poslovnicama.

U banjalučkom društvu "Prvi broker" napominju da će njihovo poslovanje biti okrenuto ka korporativnim klijentima koji očekuju profesionalnu brigu za njihove interese u osiguranju, ali i za rješavanje odštetnih zahtjeva, što je takođe u opisu aktivnosti tog društva.

Iako su u tom poslu tek nešto više od mjesec dana, Ognjen Aleksić, direktor "Prvog brokera", ističe da su postali ovlašteni broker banjalučke Nove banke, što smatraju potvrdom da su prepoznati kao profesionalci u svom poslu. Pored Nove banke, sklopili su ugovore i sa nekoliko preduzeća, uključujući "Integral grupu".

- Pored aktivnosti u RS, već smo priveli kraju razgovore o partnerstvu za nekoliko inostranih brokera, tako da ćemo posredstvom njihovih klijenata biti prisutni i u određenom broju međunarodnih kompanija koje rade u BiH - naglasio je Aleksić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.