Izvor: eKapija | Nedjelja, 10.03.2013.| 18:44
Izdvojite članak Odštampajte vijest

BiH ne posvećuje pažnju sakupljanju otpadnih ulja - Jedan litar otpadnog motornog ulja zagadi milion litara pitke vode

(Foto: b)

Iako se svake godine u FBiH generiše na desetine hiljada tona otpadnog motornog ulja, trenutno ne postoji precizna zakonska regulativa harmonizovana sa evropskim direktivama, a samim tim ni kvalitetno organizovano prikupljanje otpadnih motornih ulja nakon zamjene - naveo je u saopćenju predsjednik Udruženje za profesionalnu rehabilitaciju, osposobljavanje i zapošljavanje osoba sa invaliditetom Aziz Tafro, a javlja Federalna televizija.

Prema procjenama, količine otpadnih ulja i zauljenog otpada koje se generiraju na godišnjem nivou u BiH iznose između 21.500 i 23.000 tona. U BiH u 2011. godini registrovano je ukupno 1.026.254 cestovnih motornih vozila proizvođača otpadnih motornih ulja i to u FBiH 611.766, u Republici Srpskoj 381.568 i u Distriktu Brčkom 32.920. Evropski prosjek sakupljanja otpadnih ulja je oko 70 do 75% i različit je po zemljama, a u FBiH je nedopustivo nizak i iznosi od 10 do 15%.

Neadekvatno upravljanje otpadnim uljima dovodi do kontaminacije vodotokova i zemljišta. Jedan litar otpadnog motornog ulja zagadi milion litara pitke vode. Mikroflora površinskih slojeva zemlje pod utjecajem otpadnih ulja postaje mrtva za biljni svijet za dugi vremenski period.

- Nažalost, otpadna ulja se u Sarajevu i cijeloj FBiH koriste i kao energent za zagrijanje kuća i stanova, i to na nepropisan način što je velika je prijetnja kvalitetu atmosfere, zdravlju, a uzrok je i invaliditetu - kazao je Tafro.

Dodajući da se na crnom tržištu pojavljuju gorionici na otpadno motorno ulje koje građani BiH upotreljavaju za centralna grijanja iako se zna da se otpadno ulje smije spaljivati u na relativno niskim temperaturama do 500 stepeni Celzijusa jer oslobađa vrlo otrovne spojeve, dioksine, koji zatim iz zraka prelaze u žive organizme, a otrovni su i kancerogeni.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE