NavMenu

"Falsifikator" - Film o raspadu bivše države

Izvor: Glas Srpske Nedjelja, 10.03.2013. 11:02
Komentari
Podeli

Goran MarkovićGoran Marković
(Scena iz filma)

Film "Falsifikator" Gorana Markovića premijeru u Republici Srpskoj doživio je večeras, a publika je fantastično primila ovo ostvarenje na beogradskom "Festu", gdje je imao svjetsku premijeru, a potom u Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu.

Premijeri su, osim filmske ekipe, prisustvovale i brojne ličnosti iz javnog i kulturnog života Republike Srpske, među kojima i predsjednik RS Milorad Dodik.

"Falsifikator" je sniman u koprodukciji "Balkan filma" iz Republike Srpske, "Drina filma" iz Srbije, a uz pomoć Radio-televizije RS i "Jadran filma" iz Hrvatske.

Snimanje "Falsifikatora" pomogao je i Kabinet predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Većina filma snimljena je u Šeškovcima i Laktašima.

Goran Marković je kao najdragocjenije iskustvo sa snimanja u Srpskoj izdvojio ljude i male sredine u koje je banula filmska ekipa i napravila uzbunu u njihovim mirnim životima.

- Ljudi u Šeškovcima su nas lepo primili, dolazili na snimanje sa ponudama i prihvatili nas kao najrođenije. A onda smo se mi pokupili i otišli i verovatno ih ostavili pomalo zbunjenima - opisao je Marković atmosferu sa snimanja.

Za glumce iz Srpske Marković ima samo riječi hvale.

- Odlični glumci, sa dobrom školom i velikim motivima. Sa nekima sam po drugi put radio, posle filma "Turneja" i utvrdio da im nimalo nije splasnulo oduševljenje za posao kojim se bave - kazao je Marković.

Marković je prvo napisao tekst za predstavu "Falsifikator", što je bila narudžbina Gete instituta povodom 20 godina od pada Berlinskog zida.

- Pisao sam o padu koji je na mene ostavio najveći utisak, a to je pad države u kojoj sam rođen i u kojoj sam odrastao. Moja priča se dešava mnogo pre pada Berlinskog zida. Ali u nekom širem smislu je moguće naći vezu sa Berlinom. Ta napuklina u komunističkom svetu, koja je i tema filma "Falsifikator", prisutna je i u padu Berlinskog zida i u onome što se kasnije dešavalo, a u krajnjoj liniji dešava se i danas - smatra Marković.

Dodaje da urušavanja koja su počela raspadom onoga što se zvalo Sovjetski Savez i istočnoevropski blok zapravo još traju.

- Ne raspadaju se samo države, nego i ljudski životi, vrednosti koje su nekada važile, a koje više ne postoje. Svi smo još u nekoj vrsti slobodnog pada i mislim da se sa te strane moj novi film odnosi na današnji trenutak - rekao je Marković.

Reditelju se na prvi pogled svidio ambijent sela Kriškovci pored Laktaša.

- Snimanju filma "Falsifikator" posebnu draž dao je ambijent sela Kriškovci i Šeškovci kod Laktaša. Ambijent ovog sela zapao nam je za oko još dok smo pisali scenario, što daje poseban pečat filmu. Sigurno je da ne bi mogao da se snima na nekom drugom mestu - kazao je Marković.

Goran MarkovićGoran Marković

Glumac Svetozar Cvetković rekao je da je ovo najvažniije prikazivanje novog Markovićevog ostvarenja.

- Premjera "Falsifikatora" u RS je kruna celog ovog projekta koji je većinom snimljen u RS, odnosno u Laktašima i Šeškovcima - kazao je Cvetković.

Goran Marković koji osim režije potpisuje i scenario ističe da se u Republici Srpskoj osjeća kao kod svoje kuće.

- Posle snimanja filmova "Turneja" i "Falsifikator" ne mogu da zamislim kako ću snimati neko novi film izvan RS. Pre snimanja ovih filmova nikada nisam bio u Banjaluci, ali sada se osećam kao stanovnik RS - rekao je Marković.

Producent i glumac koji i tumači naslovnu ulogu u filmu Tihomir Stanić kaže da su sa nestrpljenjem i radošću iščekivali premijeru u Srpskoj.

- Simpatije koje su se probudile kod publike u gradovima širom Srbije dokaz su da je "Falsifikator" probudio i njihove emocije zato sa posebnom pažnjom ulazimo u salu, na premijerno izvođenje filma u Srpskoj.

U ime koporroducenta filma govorio je i Genealni direktor RTRS Dragan Davidović ističući da ovo nije prva saradnja koju su ostvarili sa glumcem i producentom Tihomorom Stanićem i da u budućnosti planiraju da rade na stvaranju još filmova u RS.

Svoje utiske sa snimnja prenijeli su i glumci Anja Stanić, Branko Janković, Dušan Plavšić, Mihajlo Stanić i Dražen Pavlović.

Glumci

Glavnu ulogu u filmu "Falsifikator" igra Tihomir Stanić, a osim njega u ekipi su i Branka Katić, Svetozar Cvetković, Nataša Marković, Dragan Petrović, Radko Polič, Jernej Šugman, Goran Navojec, Sergej Trifunović, Boris Komnenić, Emir Hadžihafizbegović, Haris Burina...

U filmu igraju i glumci iz Republike Srpske: Aleksandar Stojković Piksi, Boris Šavija, Branko Janković, Dobrica Agatonović, Dragoslav Medojević, Goran Jokić, Anja Stanić, kao i debitant Dušan Plavšić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Dodik: Do kraja godine građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se nada da će do kraja godine biti dobijena građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju. - Mislim da ćemo do kraja godine uspjeti svi zajedničkim naporima da dođemo do građevinske dozvole za izgradnju aerodroma u Trebinju. To je zajednički projekat koji podržava i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić - rekao je Dodik prilikom obilaska sajma privrede u Mostaru. Vučić

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.