Izvor: Nezavisne novine | Nedjelja, 10.03.2013.| 10:39
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Uskoro konkurs za medicinske radnike iz BIH za rad u Njemačkoj - Njegovateljima plata i do 2.000 EUR

(Foto: b)

Agencija za rad i zapošljavanje BiH krajem ovog ili početkom idućeg mjeseca raspisaće javni poziv za medicinske tehničare iz naše zemlje zainteresovane da rade u Njemačkoj za platu od 1.500 do 2.000 eura.

Adnan Delić, direktor Agencije, koja će posredovati u ovom procesu, kaže da se na poziv mogu prijaviti svi sa završenom srednjom medicinskom školom, bez obzira na to da li su nezaposleni ili već rade u BiH. Uslov koji zainteresovani moraju ispunjavati je znanje njemačkog jezika.

- Ovo je legalan način zapošljavanja naših građana u inostranstvu na određeno vrijeme. Njemačka služba za rad poslala nam je nacrt dogovora o posredovanju u zapošljavanju kojim traži njegovatelje. Oni će imati sva radna prava kao i zaposleni državljani Njemačke- rekao je Delić.

Njegovateljice i njegovatelji iz BiH, precizirao je, radiće u njemačkim centrima za rehabilitaciju starijih osoba ili u stanovima, gdje će takođe njegovati starije. Poslodavci iz Njemačke sporazumom će biti obavezani da radnicima iz BiH, uz platu, osiguraju smještaj, hranu, osiguranje i plaćene prekovremene sate. Delić kaže da bi sporazum o posredovanju pri zapošljavanju trebalo da bude potpisan najkasnije za 15 dana, nakon čega će u BiH biti raspisan poziv za sve zainteresovane.

Njegovatelji iz BiH moći će u Njemačkoj neprekidno raditi od 12 mjeseci do dvije godine, nakon čega se vraćaju u našu zemlju. Nakon kraće pauze imaće mogućnost da ponovo rade kod njemačkih poslodavaca.

- Njemačkoj stalno treba ovog medicinskog osoblja, a u BiH je, nažalost, na biroima za nezaposlene najviše osoba sa srednjom medicinskom školom. Kolegama iz Njemačke objasnili smo da naš obrazovni sistem ne poznaje zanimanje njegovatelja, što njima nije problem- istakao je Delić, koji očekuje da će u prvom godišnjem ugovoru u Njemačkoj biti zaposleno oko 500 medicinskih tehničara iz BiH.

Najbolje kandidate prijavljene na javni poziv biraće njemački poslodavci, koji će o svom trošku u BiH procijeniti znanje zainteresovanih, a onima koje izaberu da rade u Njemačkoj će platiti kurs, koji će trajati do dva mjeseca.

Delić kaže da će, radi usaglašavanja detalja sporazuma, iduće sedmice razgovarati sa čelnicima entitetskih zavoda i Službe za zapošljavanje Brčko distrikta. Nakon toga će, po ovlaštenju Vijeća ministara BiH, s njemačkom stranom potpisati sporazum o posredovanju u zapošljavanju.

Abud Sarić, predsjednik Sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu FBiH, očekuje da će se za posao u Njemačkoj prijaviti i znatan broj onih koji već rade u bh. zdravstvenim ustanovama, a ne samo medicinari s biroa. Ističući loš materijalni položaj medicinara u FBiH, koji su se za svoja prava nerijetko borili štrajkovima, Sarić je podsjetio da je prosječna plata medicinskog tehničara u ovom entitetu oko 800 KM.

- Ovo je jasan pokazatelj položaja medicinskih radnika u BiH. Sigurno je da će mnogi već zaposleni izabrati rad u Njemačkoj, posebno mladi kojima je svejedno gdje će živjeti ako će dobiti višetruko veći novac za svoj rad- kazao je Sarić, istakavši da će i nezaposleni u ovom pozivu vidjeti priliku za sebe.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje, na evidenciji nezaposlenih sa završenom srednjom medicinskom školom u Federaciji BiH je više od 3.200 osoba.

Vedrana Milinković, portparol Zavoda za zapošljavanje RS, potvrdila nam je da je na njihovoj evidenciji nezaposlenih 1.901 osoba sa završenom srednjom medicinskom školom.

Nezaposlenih sa srednjom medicinskom školom je 5.111 u cijeloj BiH (3.210 nezaposlenih u FBiH, 1.901 u RS).

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet sa sajta lista "Nezavisne novine" od 9. marta 2013. godine)

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE