Izvor: eKapija | Nedjelja, 10.03.2013.| 18:49
Izdvojite članak Odštampajte vijest

"Bitka na Neretvi" i zvanično hrvatski film

(Foto: b)

"Bitka na Neretvi", najveći filmski ratni spektakl s ovih prostora, od sada i službeno pripada hrvatskoj kinematografiji i na međunarodnoj sceni prikazivaće se kao film hrvatskih autora, potvrdili su "Jadran-film" i Veljko Bulajić, reditelj tog filma, koji je u proteklih četrdesetak godina, otkad je snimljen, najčešće označavan kao jugoslavenski, prenosi RTV BN.

To je bio međunarodni projekt s više producenata, dio njih bio je okupljen u Udružene jugoslovenske producente, a imao je i strane koproducente. Izvršni producent bio je "Jadran-film" koji će, odlučeno je nakon dugogodišnjih pregovora koji su, ističu u toj kući, riješenih na zadovoljstvo svih strana, ubuduće biti jedini ovlaćen taj film zastupati. Osim međunarodne distribucije, "Jadran-film" će preuzeti zaštitu autorskih prava, osim rediteljevih, i snimatelja Tomislava Pintera, kompozitora Vladimira Krausa Rajterića i scenografa Duška Jeričevića.

- Od raspada Jugoslavije mnogi su svojatali film, manipulisali njime, prikazivali ga bez mog znanja i prodavali, a ni ja ni moji saradnici za to nikada nismo dobijali novac od autorskih prava, iako je ostvario velike prihode domaćoj kinematografiji- tvrdio je Bulajić, podsjetivši da je na projektu bilo 80% filmskih radnika iz Hrvatske.

Prema njegovim riječima, dosadašnja distribucija u kinima i televizijskim programima često je obavljana nezakonito, a kvalitet prikazivanih kopija bio je tehnički nezadovoljavajući.

"Bitka na Neretvi" snimljena je 1969. i zapamćena kao jedan od najskupljih filmskih projekata u bivšoj Jugoslaviji, a imao je veliku gledanost. Samo u Jugoslaviji pogledalo ga je, kaže Bulajić, više od četiri miliona ljudi, a njih 350 miliona u svijetu. Popularnosti filma pridonjela je i glumačka ekipa u kojoj su, uz domaće zvijezde, bili slavni Jul Briner, Sergej Bondarčuk, Orson Vels i drugi.

Godinu dana nakon što je snimljen, bio je nominiran za Oskara u kategoriji stranog filma, a prije tri godine na festivalu u Moskvi uvršten je među deset najznačajnjih filmova o Drugom svjetskom ratu, nakon čega je u paketu s ostalim izabranim naslovima krenuo u svjetsko kino i televizijsku distribuciju.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.