Izvor: Blic | Petak, 08.03.2013.| 12:14
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Sve Titove žene

Josip Broz Tito je možda jedna od najkontroverznijih ličnosti moderne jugoslovenske istorije. Bio je komunista, agent, vojnik, sekretar, političar i doživotni predsjednik SFRJ.

Njegov društveni život manje-više je poznat, ali je njegova druga strana, romantična, do danas ostala tajnovita. Ono što je pouzdano jeste da je volio žene, i svoje, a ponekad i tuđe. Ženio se četiri puta i imao najmanje toliko ljubavnica.

S obzirom na to da nije imao predrasuda prema drugim narodima i narodnostima, tako su i njegove žene, što zvanične što nezvanične, bile Srpkinje, Ruskinje, Slovenke…

- Prva njegova supruga bila je Ruskinja Pelagija Bjelousova, koja je imala samo 15 godina kada se udala za njega. On je tada bio u Rusiji u zarobljeništvu. Vjenčali su se i dobili sina Žarka. Preselili su se u Hrvatsku, ali se ona nakon nekog vremena vratila u Rusiju, gde se preudala. Iako su se razišli, ona je tamo baš zbog njega pala u nemilost, pa je čak bila i na prisilnom radu- ispričao je za Blic Momčilo Jokić, autor knjige "Tajni dosje – Josip Broz".

Pero Simić, novinar, publicista i autor prve Titove kompletne političke biografije "Tito, tajna veka", kaže da je u njegovim ličnim dokumentima, koji se čuvaju u Ruskom državnom arhivu socijalno-političke historije u Moskvi, svojevremeno otkrio da je Tito aprila 1936. u Moskvi raskinuo brak sa prvom suprugom Pelagijom i da je pola godine kasnije, takođe u Moskvi, sklopio brak sa jednom Njemicom.

- Ta žena se zvala Johana Ana Kenig. Bila je udata za jednog visokog funkcionera njemačkog komsomola, koji je nakon dolaska Hitlera na vlast uhapšen i osuđen na 15 godina zatvora, a internacionalna organizacija Crvene pomoći je nakon toga organizovala odlazak njegove supruge u Moskvu, gde je dobila pseudonim Lucija Bauer- ispričao je Simić.

Ona je radila u moskovskoj fabrici radioaparata, a s Titom se pod tim imenom vjenčala (preuzimajući njegova lažno prezime Valter). Simić je kazao da je on ubrzo napustio Moskvu, ali da je ona tamo ostala. U prvoj polovini 1937. iz Pariza joj je napisao četiri ljubavna pisma, koja pokazuju da je to bila ljubav njegovog života.

- U mojoj knjizi objavljen je i dokument u kome je Tito represivnim organima sovjetskog režima objašnjavao svoje veze i odnose sa svojom prvom suprugom Pelagijom, ali i sa drugom – Lucijom Bauer, koja je krajem 1937. bila streljana u Moskvi pod lažnom optužbom da je bila nemački špijun- kazao je Simić, istakavši da je Tito za Luciju rekao da će "predstavljati veliku mrlju u njegovoj biografiji".

Njegova treća supruga bila je bogata Slovenka jevrejskog porekla Herta Has. Momčilo Jokić je kazao da je, kada su u pitanju prelomni životni trenuci, ona za Tita bila najznačajnija. Upoznali su se u Parizu 1937. godine.

- Dobili su sina Mišu, koji je i danas živ. Međutim, dok je bio u braku sa njom, već je "obradio" Davorjanku Paunović Zdenku. Ona mu je bila sekretarica- ispričao je Jokić.

Sa Hertom se rastao nakon samo četiri godine, a njegova romansa sa Davorjankom više nije bila tajna. Njegovi tadašnji saradnici čak su tvrdili da je njihova ljubav bila izuzetno strasna i često toliko glasna da je sekretar partijske organizacije Vrhovnog štaba morao da ode kod Tita i da mu skrene pažnju.

- Tito mu je na to odgovorio: "Marjane, ja ne mogu bez nje"- ispričao je Pero Simić.
Davorjanka se u međuvremenu razboljela od tuberkuloze i umrla, a Tito je tražio da bude sahranjena pored njegove rezidencije u Beogradu.

Nakon njene smrti, navodno je pokušao da vrati i bivšu suprugu Hertu Has, koja je to odbila i koja ga je posljednji put vidjela u njegovom kabinetu 1946.

Herta je umrla prije dvije godine u Beogradu, a o svom životu sa Titom nikada nije govorila.

Jovanku Budisavljević, kasnije Broz, upoznao je tokom desanta na Drvar, kada su i prvi put plesali. Kasnije je dovedena u Beli dvor da bude domaćica kuće.

- Čak se i spekuliše da je ona namjerno dovedena kako bi mu se umilila, osvojila njegovo poverenje i uticala na to da se i on malo smiri jer je, kada su žene u pitanju, u to vreme bio nezajažljiv. Još tada je zapravo počela njihova igra- kazao je Jokić.

Iako su do kraja njegovog života ostali u formalnom braku, odnos između njih dvoje počeo je da se urušava još sedamdesetih godina i na kraju se sveo na to da ga ona posljednje tri-četiri godine njegovog života nije ni vidjela.

- Velike su kontroverze oko Tita i njegovog ljubavnog života, pa ljudi to ne mogu ni da shvate. Zanimljivo je i to da su sve njegove žene i ljubavnice imale nekakve veze sa poslom i mislim da to nije bilo slučajno, već da je to bila taktika. Zanimljivo je i da su skoro sve bile crnke i sve su imale krupne obline- priča Jokić.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet sa sajta "Blica" od 7. marta 2013.)

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.